Belföld

Itthon 77,5 év a halottak átlagéletkora, a leggyakoribb alapbetegség a magas vérnyomás

Itthon 77,5 év a halottak átlagéletkora, a leggyakoribb alapbetegség a magas vérnyomás

199-en haltak meg Magyarországon a koronavírus miatt, az igazolt fertőzöttek 10 százaléka. Összegeztük, mit lehet tudni róluk.

Az április 12-ei adatok alapján, amikor 99 áldozatnál jártunk, a koronavírus-járvány hazai halottainak 60 százaléka férfi volt. Ez az aránya azóta 54 százalékra csökkent, az áldozatok átlagéletkora pedig nőtt 76,4-ről 77,5 évre, ami azt jelenti, hogy az eltelt bő egy hétben több nő és idősebb ember halt meg, mint a járvány első hónapjában. Ez valószínűleg nem független attól, hogy a vírus már 19 idősotthonban megjelent, és csak a Pesti úti intézménynek 23 ápoltja hunyt el.

A legidősebb magyar áldozat 97 éves volt, a legfiatalabb idehaza pedig továbbra is a 38 éves brit nagykövet-helyettes, Steven Dick.

A koronavírus hazai áldozatainak medián életkora 79 év, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi ennél fiatalabb áldozat volt, mint ahány idősebb. A medián érték április közepén 78 év volt.

Az alábbi grafikonon minden pötty egy áldozatot jelöl. A férfiak szürkés háttere négyzetesebb formájú, ami azt jelenti, hogy jobban csoportosulnak egy bizonyos érték köré, míg a nőké egy picit nyújtott, ami azt jelenti, hogy inkább egy életkorsávba tömörülnek egy adott életkor helyett.

Made with Flourish

A 199 halottból hétnek a betegségadatai még feltöltés alatt vannak, a többiek összesen 142 különböző betegséggel rendelkeztek. Egyetlen 85 éves férfi volt csak, akinek nem volt ismert alapbetegsége.

A hasonló betegségeket – szubjektív megítélés alapján, nem tudományos kategóriák szerint – csoportosítottuk. A legtöbb esetben a magas vérnyomás fordult elő, 199 betegből 111-nek volt, dobogós lett a szív-és érrendszeri megbetegedés (27 esetben) és a cukorbetegség (24 eset).

Az ábrán a négyszögek területe mutatja, hogyan oszlanak meg az általunk képzett betegségcsoportok. Mivel a magas vérnyomásnak több oka is lehet, azt külön ábrázoltuk, ezzel önmagában is első lett a betegségek között. A második legtöbb betegség a szívhez, a harmadik legtöbb pedig a tüdőhöz köthető. Gyakoriak ezeken kívül a vese-, illetve az érbetegségek. A négyszögek kattinthatóak, így megnézhető, hogy az egyes csoportokba milyen alapbetegségek tartoznak, és hány áldozat küzdött velük.

Made with Flourish

Kiemelt kép: Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztető gépen lévő beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben. Fotó: Balogh Zoltán /MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik