Belföld

Karácsony Gergely: A fideszesek azt tekintik hírnek, amit maguk hazudnak bele a lakájmédiába

Csalódott, de legalább kiderült, hogy a Pesti úti idősotthon a világ talán legjobban ellenőrzött intézménye.

Karácsony Gergely számára csalódás volt az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülése. Azt hitte, elkezdődik valamiféle párbeszéd a főváros és a járványügyi hatóság, a kormány és az ellenzék között a koronavírus elleni védekezésről. Miközben az emberektől mindenki folyamatosan együttműködést, megértést kér – ami különösen fontos lesz, ha a kormány lazítani akar a korlátozásokon – a politikából továbbra is a megértés és az együttműködés hiányzik leginkább.

A főpolgármester azt írta, a fideszes képviselőket hallgatva jutott eszébe az a hol Churchillnek tulajdonított, más források szerint Goebbelstől származó mondás, amely szerint azt a statisztikát hiszi el, amit maga hamisít.

Ez esetükben úgy néz ki: azt tekintik hírnek, amit maguk hazudnak bele a lakájmédiába. Ezerszer cáfolt és mintegy 20 helyreigazítást megalapozó állításokat próbáltak újra a fejemre olvasni, megint a politikai támadás volt fontosabb a járvány elleni védekezésnél.

Az legalább kiderült, a Pesti úti idősotthon a világ talán legjobban ellenőrzött intézménye, egymással párhuzamosan folynak a kormányzati vizsgálatok.

Miközben az ápolók az időseket gondozzák, a folyóson fut össze a kormányhivatal két különböző csapata.

Az idősotthonban dolgozó orvos jegyzőkönyvbe is mondta, hogy nem tudja a munkáját rendesen végezni a sok vizsgálótól.

Az idősotthon munkatársai megbirkóznak ezzel is, és Karácsony  reméli, egyszer az igazság is kiderül arról, hogy miért küldtek vissza a kórházból negatív teszt nélkül beteget, miért tekintette a kormányhivatal a tesztelést „felesleges költségnek”, miért csak 9 nap múlva értesítették az otthon vezetőit az elrontott tesztekről, miért gondolta valaki, hogy telefonálás helyett ilyenkor levelet ír.

A politika kiszolgálásával vádolták Müller Cecíliát, a tiszti főorvos több ügyben vizsgálatot ígért
Tizenhat panasz érkezett a kórházból hazaküldött betegek hozzátartozóitól. A tatabányai kórházban már 53 fertőzött van. A népjóléti bizottság hallgatta meg a tiszti főorvost.

Budapest a kormány előtt jár

Karácsony megjegyzi, a testület ülésén bemutatta kapcsolatukat az operatív törzzsel, ami egy oldal, benne a következő mondattal:

a védekezéssel kapcsolatban önkormányzati feladat eddig nem keletkezett, amennyiben erre sor kerül, haladéktalanul tájékoztatni fogjuk Önöket.

Erre a tájékoztatásra hiába várnak, de a kormányzati beszámolók benne azt erősítették: a kormány őket követi a védekezésben, az  új stratégia az, amit a főváros már tesz. A kormányzati szakértők már tömeges tesztelést és a maszk viselését tartják fontosnak. Erről írt levelet Orbán Viktornak. Bár a kormány szerdán dönt a korlátozások enyhítéséről, állítólag külön szabályok lehetnek a nagyvárosokra, erről Budapest vezetői semmit sem tudnak.

Noha a kormánnyal ez nem megy, Karácsony az információk, tapasztalatok, stratégiák megosztásáról másokkal tud egyeztetni. Vidéki városok polgármestereivel, illetve Bécs és Berlin főpolgármesterével tárgyal a tapasztalatokról.

 

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik