Belföld koronavírus

Beteg lakók maradhattak a Pesti úton, mert elrontottak teszteket

Két levelet kaptak kézhez pénteken a Pesti úti idősotthonban, amelyeket postán küldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központból. Egy április 9-ei keltezésű levélből az derül ki, hogy „a beküldött mintában kevés sejtes elem volt található”, azaz nem volt jó a mintavétel. A másnap feladott levélben a következő olvasható:

A minta szállítás közben kifolyt.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta, hogy összesen 74 teszt nem sikerült különböző okok miatt. Ez a 74 teszt annak az ötszáznak a része volt, amit április 9-én, a beteg bentlakók elszállítása napján végeztek az országos tiszti főorvos utasítására. Korábban csak a Fővárosi Önkormányzat teszteltetett az idősotthonban, így derült fény a fertőzésre is.

Azt, hogy ezzel a 74 teszttel probléma van, nem egy vagy két nappal a tesztelés után tudta meg az otthon vezetője, Skultéti József, hanem csak kilenc nap múlva

– közölte a DK-s főpolgármester-helyettes. Azaz több mint egy héten át nem szóltak az otthonnak a Népegészségügyi Központból, hogy 74 teszt nem sikerült, pedig a leveleket már múlt csütörtökön és pénteken megírták.

Kilenc lakó tesztje kifolyt, róluk a mai napig sem tudni, hogy koronavírus-fertőzöttek-e, vagy nem. Teszteredmények híján őket nem is szállították el,

közülük az egyik idős lakónak már jelentkeztek tünetei. Az otthon vezetése őt azonnal elkülönítette.

Gy. Németh Erzsébet szerint felelőtlenül járt el a járványügyi hatóság, hogy ennyire lassan értesítette az idősotthont a helyzetről.

A 74 ember közül 65 kórházban van, vagyis azok, akiktől olyan mintákat vettek, amelyekben nem volt elég a sejtes elem.

Eddig 12 szociális intézményben jelent meg a koronavírus, 31 ember halt meg az idősotthonokban. Közülük 18-an Pesti úti intézmény lakói voltak.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik