Belföld koronavírus

100 helyszínre több millió védőfelszerelést szállít ki a kormány

Nem megszorítjuk a cégeket, hanem támogatjuk őket – jelentette ki Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a kormány milyen eszközökkel akarja megvédeni a munkahelyeket. A miniszterhelyettes Schanda beszélt arról a már korábban ismertetett programról, amelynek során a kormány hetvenszázalékos bértámogatást ad a vállalkozásoknak. Schanda megismételte Orbán Viktor kijelentését, hogy mindenki, aki a járvány miatt veszíti el a munkahelyét, az legkésőbb három hónap múlva újra munkát fog kapni. Erről hosszabban itt írtunk.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője elmondta, hogy

hétfőn és kedden közel 100 helyszínre szállítanak ki 6 és fél millió védőfelszerelést: a különféle, budapesti és vidéki intézmények mellett például az Országos Mentőszolgálathoz, az Országos vérellátó szolgálathoz, a rendőrséghez és a büntetés-végrehajtási intézményekhez.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy eddig nyolcvan olyan embernek küldött levelet, akik már túlestek a koronavírus-fertőzésen, és valószínűleg elegendő ellenanyag termelődött a szervezetükben ahhoz, hogy vérplazma átadásával segíteni tudnak a jelenleg is kórházban tartózkodókon. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt napok számai biztatók, jó esély van arra, hogy sikerült stabilizálni a járványt, ugyanakkor továbbra is nagyon kell figyelni az idősotthonokra és az ehhez hasonló zárt közösségekre.

Már 291 magyar áldozata van a koronavírusnak, tovább nőtt a fertőzöttek száma
516-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Minden laborvizsgálat másra alkalma és másra jó: az akut diagnosztizálás szempontjából a legjobb a PCR-teszt, ez mutatja ki egyértelműen, hogy a vizsgálat időpontjában jelen van-e a vírus – jegyezte meg. Ugyanakkor a WHO egy újabb tesztről is beszámolt, amely gyorsteszt, de nem az ellenanyagot, hanem a PCR-t mutatja ki, bár ezt az újfajta módszert még vizsgálják. Egy esetleges második hullám előtt tájékozódni kell majd arról, hogy mekkora a lakosság átfertőzöttsége – tette hozzá a tiszti főorvos.

Újságírói kérdésre, miszerint mi történik akkor, ha egy kismama érzi úgy, hogy elkapta a fertőzést, Müller Cecília elmondta, hogy az esetében ugyanaz a protokoll, mint más esetében, vagyis a háziorvosát kell értesítenie.

Mai tudásunk szerint rendkívül ritka az, hogy egy koronavírusos kismama átadja a fertőzést a magzatnak,

jegyezte meg az országos tiszti főorvos. Ugyan a születést követően minden lehetséges módon védeni kell a magzatot, a WHO akkor is kimondottan ajánlja a szoptatást, ha az anyát pozitívra tesztelik, de ebben az esetben az anyának szoptatás közben maszkot kell viselnie.

Müller Cecília hozzátette, hogy látogatási tilalom alatt is lehetőség van apás szülésre. Az alaptétel az, hogy az apa ne veszélyeztessen másokat, ezért most teljes védőöltözetet kell kapjon. A kórházak egy részében adottak ezek a körülmények, de az intézménynek kell ezt eldöntenie.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik