Belföld koronavírus

Íme az állami bértámogatás részletei

A Magyar Közlönyben pénteken megjelentek az Orbán Viktor által bejelentett gazdaságvédelmi akciótervvel összefüggő jogszabályok. A gazdasági élet szereplői által leginkább várt intézkedés a munkahelyek megtartásának támogatására kitalált bértámogatási rendszer.

Ennek alapvető feltétele, hogy a munkaadó csökkentette a munkavállaló eredeti munkaszerződésében rögzített munkaidőt annak érdekében, hogy az álláshely megmaradjon. Ugyanakkor a dolgozót az eredeti munkaszerződésében szereplő munkaidő legalább felében, minimum négy órában kell továbbra is foglalkoztatnia.  A támogatást az e csökkenés miatt előállt 30, 40 vagy 50 százalékos bérkiesés kompenzálására lehet igényelni. A kieső rész 70 százalékát finanszírozza az állam.

Fontos kiegészítés, hogy az államilag támogatott időszakra a munkahelyeknek valamilyen fejlesztést, azaz oktatást, képzést kell nyújtani a mukavállalóknak, akiknek a csökkentett munkaidőn kívüli időszakra kell vállalniuk az előírt feladatok teljesítését.

A kérelmező vállalkozásnak bizonyítania kell, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkentek bevételei, garantálnia kell, hogy azért foglalkoztatja csökkentett munkaidőben a dolgozót, hogy az álláshelyet megtartsa. Arról is számot kell adnia, hogy milyen intézkedéseket tett működése stabilizálása érdekében, és milyen lépéseket tervez.

Szerepel egy kitétel, amely objektív kritériumként nem értelmezhető, mivel nem definiálja a jogszabály. E szerint azok a cégek élhetnek a lehetőséggel, amelyek hitelt érdemlően bizonyítják, hogy a munkahelyek megtartása nemzetgazdasági érdek. (A leggyorsabban reagáló Demokratikus Koalíció szerint ez azt jelenti, hogy csak a fideszes vállalkozásokat mentik majd meg.)

A Magyar Közlönyben rendelkeznek arról is, hogy a munkáltató legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet is elrendelhet.

Ezen kívül megjelent a hallgatói hitelekről szóló szabályozás is, amely szerint a diákhitellel rendelkező hallgatóknak december 31-ig  lehetőségük van 500 ezer forint rendkívüli kölcsön igénylésére megélhetési költségeik finanszírozására. A felnőttképzésben részt vevők meghatározott köre pedig 1,2 milliós kölcsönre lesz jogosult.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik