Belföld koronavírus

Magyar Nemzet: Májustól újranyithatnak az éttermek, kávézók

A Magyar Nemzet értesülései szerint a május első hetétől országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken és emiatt a Budapesten április 27-e óta érvényes szabályozás egyfajta főpróbának is tekinthető.

A kormányközeli napilap úgy tudja, hogy az emberek mindennapi tevékenységében is új, konkrét szabályokkal járhat a gazdaság újraindítására irányuló, május elejétől tervezett enyhítés, ennek egyik eleme lehet az, hogy

az ország egész területén előírják majd az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata valamennyi kereskedelmi egységbe való betérés, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor

és ezt nem csak a vállalkozó fogja ellenőrizni.

A Magyar Nemzet hozzátette, hogy ez együtt járhat a különleges nyitvatartási rend megváltoztatásával, mint az időseknek előírt háromórás idősáv módosítása, illetve azzal, hogy bővülnek a felkereshető boltfajták és növelni lehet majd az engedélyezett üzemidőt.

Vagyis májusban újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak, például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok. Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen,

írja a lap. A Magyar Nemzet ezt azzal is kiegészítette, hogy az élelmiszerüzletek négyzetméteren meghatározott területe alapján azt is kiszámíthatják, hogy hány vevő egyidejű benntartózkodása lehet az optimális.

Megszabhatják azt is, hogy a nagyobb társaságok, tömegek fogadására alkalmas szabadtéri turisztikai pontokon milyen új körülmények garantálják a felelős társadalmi védekezést. Hozzátették: a lazább keretek között is szükség lesz a lakosság együttműködésére és a különösen veszélyeztetett 65 év feletti korcsoport továbbra is megkülönböztetett figyelemben részesül majd.

A cikk szerint a belföldi turizmus idei szezonjának előkészítésére májusban fokozatosan megnyithatnak majd a szállodák, az éttermek és a kávézók, és helyben fogadhatnak majd vendégeket.

Ugyanakkor nemzetközi minta alapján itt is kötelező lehet az arcmaszk használata és a távolságtartás, a megfelelő körülményekről az üzemeltetőknek kell majd gondoskodniuk. Ez újfajta működési modellt is kívánhat, figyelmeztet a Magyar Nemzet, mert várhatóan egész évben érvényben lesz az egészségügyi protokoll szerinti kiszolgálás menetrendje.

Kiemelt kép: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik