Belföld

Orbánékat bírálják Rákay Philip 71 milliós könyve miatt

Rákay Kálmán (rákay philip, )
Rákay Kálmán (rákay philip, )
Az Együtt szerint nem lehet a pedagógusokra "fideszes hobbitörténészek fabrikált fércmunkáit" rákényszeríteni.

Mint korában megírtuk az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat szerint a kabinet „A Szabadság tér ’89 – a rendszerváltoztatás aktái” című tabudöntögető kötetek megvásárlásához ad pénzt. Az új tanévre azoknak már az iskolákban kell lenniük.

Ugyanakkor az Együtt szerint Rákay Philip könyve nem rendelkezik olyan szakmai, oktatási, tudományos minősítéssel, amely a kormány döntését alátámaszthatná. Ez derült ki, miután az Együtt közérdekű adatigénylést nyújtott be az ügyben.

Az ellenzéki párt azt kérdezte a Miniszterelnökségtől és az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hány kötetet vásárolt a könyvsorozatból, milyen szakmai indokok, szakértői javaslatok támasztják alá a nagy értékű könyvvásárlást.

A Miniszterelnökség válaszul közölte, hogy 21 204 kötetet vásárolnak, és azért, mert a tévésorozat alapján készült kétrészes kötet

közérthetően beszél az 1945 utáni Magyarországról.

Az Együtt szerint ez azt jelenti, hogy a kormány úgy költött el 71 millió forintot könyvekre, hogy azt egyetlen szakmai javaslat, szakértői állásfoglalás sem támasztja alá.

Így a döntés egyetlen oka csakis egy fideszes haver pénzelése lehetett.

Az ellenzéki párt ezért felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza határozatát, miután bebizonyosodott, hogy a könyv nem felel meg a szakmai, tudományos és oktatási feltételeknek, nem rendelkezik a szükséges szakmai és tudományos minősítésekkel.

Az Együtt szerint

nem lehet az iskolákra és pedagógusokra fideszes hobbitörténészek fabrikált fércmunkáit rákényszeríteni, melyek nemcsak szakmaiatlanok, de indokolatlanul drágák és szükségtelenek is.

A pénzt az oktatási rendszer rendbetételére kellene költeni. Ez azonban nem érdekli a kormányt. Az Együtt szerint a felesleges kiadással és meggondolatlan döntéssel ez bizonyosodott be ismét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik