Belföld

Szél Bernadett: a kormány Taigetoszt csinál az egészségügy maradékából

A független képviselő nyolc kérdésre vár választ a kormánytól, az operatív törzstől.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő Facebook-oldalán közölte, hogy újabb és újabb kérdéseket, adatkéréseket küld, mert felháborítónak tartja,

hogy a kormány Taigetoszt csinál a magyar egészségügy maradékából.

Folyamatosan kap leveleket arról, hogy magatehetetlen, állandó kórházi ellátásra szoruló krónikus betegeket küldenek haza, de a családok semmilyen segítséget nem kapnak otthoni ápolásukhoz. Szerinte senki nem ért semmit, az sem, aki csinálja.

Lista készült arról, hogy megyénként hány kórházi ágyat kell szabaddá tenni
A legtöbbet, Budapesten kívül, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kell felszabadítani.

A kórházi ágyak felszabadításáról úgy vélte, nem tudni, milyen adatokra, számításokra, előrejelzésekre alapozzák

a drasztikus, fűnyíróelvszerű lépést: mégis hogy jött ki a 60 százalék?!

Müller Cecília nem intézheti el annyival, hogy „orvosszakmai kérdés”, kit küldenek haza, kit nem, nem háríthatja a felelősséget az orvosokra. Szerinte az országos tisztifőorvos nem mondhatja, hogy „mindenki megkapja a szükséges ellátást, senki sem kerülhet úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodásnak nézzen elébe”, mert ez egyszerűen nem igaz.

A kórházak nem tudják áthelyezni a betegeket máshova. Ha tartani akarják a 60 százalékot, olyan beteget is haza kell küldeni, aki otthon nem kaphatja meg a szükséges ellátást.

Ki vállalja a felelősséget értük, ha állapotuk romlik, vagy az ellátatlanság miatt meghalnak? Arra is kíváncsi lenne, akár egy percig elgondolkodott-e a kormány vagy az operatív törzs azon, hogy a sok ezer hazaküldött beteg, akit

most a családja fog ellátni, jobban ki lesz téve a fertőzésnek és esetleg otthonában kapja el a koronavírust?!

A független képviselő nyolc kérdésre vár választ a kormánytól és az operatív törzstől.

  • Milyen számítások, előrejelzések alapján jött ki a 60 százalék? Hozzák nyilvánosságra a döntés-előkészítő anyagokat!
  • Felmérték-e előzetesen a ténylegesen felszabadítható ágyak, és a kórházi ellátásra szoruló betegek számát?  Konzultáltak-e az egészségügyi intézményekkel?Tájékozódtak-e arról, adottak-e a 60 százalékos ágyfelszabadítás feltételei?
  • Ha nem történt ilyen felmérés, mire alapozza Müller Cecília azt a kijelentést, hogy nem küldenek haza olyan betegeket, akiknél a kezelés megszakítása tartós egészségkárosodással, állapotromlással, vagy halállal jár?
  • Miért mentették fel az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját, ha Müller Cecília szerint senkit nem küldhetnek haza a kórházak, akinek mindenképpen kórházi ellátásra és kezelésre van szüksége, és a főigazgató pontosan ezt tette?
  • Létezik-e szakmai protokoll arról, mely betegeket lehet hazaküldeni? Mit tegyenek a kórházak, ha orvosszakmai okokból nem tudják felszabadítani az ágyak 60 százalékát?
  • Hány beteget küldenek haza országosan a kórházak? Hogyan történik meg az ő ellátásuk? Kapnak-e a családtagok szakmai, személyi, tárgyi vagy anyagi segítséget szeretteik ellátásához? Kapnak-e védőfelszereléseket? Az otthonápolás miatt dolgozni nem tudó munkavállalók milyen jövedelempótlásra számíthatnak?
  • Ki lesz a felelős a kórházkiürítések miatt elmaradt kezelések vagy az otthoni megfertőződések okozta halálozásokért és egészségkárosodásokért? Müller Cecília, Orbán Viktor vagy a kórházigazgatók?
  • Mennyi forrást biztosítanak a kórházaknak az ágyak felszabadítására, a személyzet védőfelszerelésekkel való ellátására, munkavédelmi intézkedésekre, tesztekre?
Értelmetlen átszervezés: a kórházak kiürülnek, a betegek otthon maradnak
A koronavírusos betegek elenyésző része kerül kórházba, ezért sem értik az általunk megkérdezett orvosok, miért kellett rohamtempóban 36 ezer ágyat felszabadítaniuk az intézményeknek.

Kiemelt kép: 24.hu / Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik