Belföld

A szakma a kirúgott főigazgató mellett

A Magyar Kórházszövetség elnöksége Cserháti Péter leváltását nagy veszteségnek tartja. Kásler Miklósnak nyílt levelet írt a Budapesti Orvosi Kamara. Magyarázatot várnak tőle.

Bár Kásler Miklós miniszter leváltotta, Cserháti Pétertől még mint főigazgatótól búcsúzott a Magyar Kórházszövetség elnöksége. Az Országos Rehabilitációs Intézet volt vezetőjének méltatásakor kiemelték, hogy

az elmúlt évtizedek egyik legtöbb munkát végző, mindig maximális erőbedobással dolgozó, köztiszteletben álló, mélyen keresztény, etikus, hiteles vezetője, akinek leváltása a magyar kórházügy nagy vesztesége.

Kedves Péter, köszönjük szépen a munkádat, erőt, egészséget és sok sikert kívánunk a jövőben is!

A Magyar Kórházszövetség elnöksége jelezte, még reménykedik a közös munkában Cserháti Péterrel, akinek azért kellett távoznia, mert a szaktárca szerint nem teljesítette az utasítást, amely szerint az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek biztosítania kellett volna a koronavírus-fertőzött betegeknek több mint kétszáz ágyat.

Ezt követően az intézet orvosai és ápolói tüntettek mellette, nyílt levelet írtak Orbán Viktornak, akinek jelezték, a döntés igazságtalan és  megalapozatlan, a menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasították, cáfolták a minisztérium állításait.

A Semmelweis Egyetem is kiállt Cserháti Péter mellett, a tavaly októberi rektori biztosi feladatkörét kibővítette, egyebek mellett a koronavírus-járvány idején alkalmazható rehabilitáció megszervezésével is. A volt főigazgató mellett állt ki Kásler Miklós elődje, Balog Zoltán is.

Nyílt levelet kapott Kásler

A Budapesti Orvosi Kamara írta meg az egészségügyért is felelős miniszternek, mennyire megdöbbentőnek tartja, ahogy az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatóját felmentette. Hosszan méltatják Cserháti Péter érdemeit.

A kamara érthetetlennek tartja a főigazgató azonnali leváltását, és félőnek, hogy ez az intézmény működését is megzavarhatja. A leváltás hivatalos indoklását az intézet kollektívája cáfolta, de az is felvetődött, hogy csak azért távolították el Cserháti Pétert, mert szakmai alapon védte a rehabilitáció alatt álló betegek érdekeit, az OORI betegeinek hazabocsájtása egy akár több hónapos rehabilitáció közben egyenlő lenne tartós egészségkárosodásuk konzerválásával.

Ha ezen orvosi etikai szempontból erősen megkérdőjelezhető döntés ellen dr. Cserháti Péter felemelte a szavát, abban maximálisan támogatják.

Valamennyien tisztában vannak azzal, hogy a veszélyhelyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, de visszautasítják, hogy a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét a főigazgató veszélyeztette volna.

Ha és amennyiben egy felsőbb döntéssel bármi okból nem értett egyet, megérdemelte volna, hogy kifejthesse szakmai álláspontját, meghallgattassék javaslata, és még ha a döntéshozók nem is tudnak véleményével azonosulni, ne nyilvánosan – mintegy statáriálisan – kerüljön egzisztenciális megsemmisítésre.

Méltatlannak tartják a felmentés módját, ami a kamara tagjaiban is visszatetszést keltett. Örömmel és megnyugvással fogadták, hogy a főigazgató szakmai tapasztalatait más intézmények, így pl. a Semmelweis Egyetem a továbbiakban is igénylik.

Minthogy a leváltás indoklását az OORI kollektívája valótlanságnak nevezte, Cserháti Pétert pedig már az adott feladatokra kiszabott határidő lejárta előtt leváltották, így azt várják, hogy a fenntartó adjon elfogadható, tételes magyarázatot.
Amennyiben a felmentés indokai nem voltak megalapozottak, kérik, hogy ne csak az OORI betegeit, de annak leváltott főigazgatóját is rehabilitálják.

Kiemelt kép: korhazszovetseg.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik