Belföld koronavírus

Kásler kirúgta a rehabilitációs intézet főigazgatóját, amiért nem ürített ki kétszáz ágyat

Kásler Miklós miniszter megszüntette Cserháti Péter főigazgatói megbízását az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Nemzet cikke szerint.

A tárca tájékoztatása alapján a felmentés oka, hogy az intézet nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait, amelyeket az operatív törzs is jóváhagyott. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-ére biztosítania kellett volna a koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, de április 10-én még egyetlen sem volt erre a célra az intézetben, és április 16-ára sem ígérte az előírt mennyiség tizedét sem a főigazgató, aki a közlemény szerint nem gondoskodott az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről. (Az nem derül ki, hogy hová kellett volna áthelyezni őket a tárca szerint.)

A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást

– írta a minisztérium. Emlékeztettek: az operatív törzs minden hétre előre meghatározta az egészségügyi intézmények, kórházak feladatait, így azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani egy adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.

Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan

– zárta közleményét az Emmi.

Cserháti Péter 2010 óta látott el fontos posztokat az Orbán-kormány jóvoltából: 2010-től egészségügyi helyettes államtitkár volt, majd 2013-ban miniszteri biztossá nevezték ki, ebben a minőségében felelt a rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért is, majd 2016-ban a budapesti ellátás átszervezésével bízták meg, ami 2019 májusáig tartozott hozzá.

Lapunk vasárnap arról írt, hogy a koronavírus-járvány miatt folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldenek a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról, miután a kormány elrendelte, hogy a kórházi ágyak hatvan százalékát alkalmassá kell tenni koronavírusos betegek fogadására:

A folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldik a járvány miatt
A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

Az Index pedig még márciusban arról számolt be, hogy napokon belül el kell hagyniuk a betegeknek az amputáltak részlegét az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, ahol többségében olyan emberek kapnak segítséget, akik a közelmúltban elveszítették az egyik lábukat: kezelik a sebüket, pszichológiai segítséget kapnak, gyógytornáztatják őket, megtanulják használni a segédeszközöket a kerekesszéktől a művégtagig. A betegeket arról tájékoztatták, hogy akinek nincs családi segítsége, a helyi önkormányzathoz fordulhat.

A budakeszi rehabilitációs intézet honlapján a főigazgató akkor arról írt, hogy a leállás szélesebb kört érinthet majd.

Kásler Miklós szombaton egy nem teljesített adatszolgáltatás miatt a székesfehérvári kórház főigazgatóját is menesztette.

Ajánlott videó