Belföld

Orvosok és ápolók tüntettek a rehabilitációs intézet kirúgott főigazgatója mellett

Mintegy száz orvos és ápoló tüntetett Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatójának vasárnapi felmentése miatt hétfő délben Budakeszin, az intézmény főépülete előtt – írja a muon.hu. A cikk szerint a spontán tüntetést az intézmény dolgozói szervezték, az eseményen pedig részt vett Cserháti is, aki azt mondta, hogy megrázta az ügy, és megköszönte a kiállást.

A beszámoló alapján a rehabilitációs intézetből több olyan beteget kell hazaküldeni, akiknek életfontosságú a további rehabilitációja. A tiltakozók szerint az OORI-ból nem lehet csak úgy elküldeni a betegeket, és másik kórházi beavatkozással helyettesíteni az ottani szakmai munkát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint Cserhátinak azért kellett távoznia, mert az intézet nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait, amelyeket az operatív törzs is jóváhagyott. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-ére biztosítania kellett volna a koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, de április 10-én még egyetlen sem volt erre a célra az intézetben, és április 16-ára sem ígérte az előírt mennyiség tizedét sem a főigazgató, aki a közlemény szerint nem gondoskodott az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről. (Az nem derül ki, hogy hová kellett volna áthelyezni őket a tárca szerint.)

Az Emmi szerint a megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, ezzel pedig komolyan veszélyeztette a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.

Kásler kirúgta a rehabilitációs intézet főigazgatóját, amiért nem ürített ki kétszáz ágyat
A minisztérium szerint Cserháti Péter a koronavírussal szembeni védekezést veszélyeztette.

Cserháti Péter 2010 óta látott el fontos posztokat az Orbán-kormány jóvoltából: 2010-től egészségügyi helyettes államtitkár volt, majd 2013-ban miniszteri biztossá nevezték ki, ebben a minőségében felelt a rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért is, majd 2016-ban a budapesti ellátás átszervezésével bízták meg, ami 2019 májusáig tartozott hozzá.

Lapunk vasárnap arról írt, hogy a koronavírus-járvány miatt folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldenek a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról, miután a kormány elrendelte, hogy a kórházi ágyak hatvan százalékát alkalmassá kell tenni koronavírusos betegek fogadására:

A folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldik a járvány miatt
A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik