Belföld koronavírus

Karácsony Gergely: Attól nem fog kevesebb ember meghalni, ha Orbán személyes felelősségét keressük

Politikai vita lett abból, ki a felelős a Pesti úti idősotthon megfertőzédéséért. A főpolgármester szerint ő minden jogszabályt betartott.

Az elmúlt 24 órában egy új információ volt, hogy a Pesti úti idősek otthona orvosa is koronavírus-gyanús tünetekkel került házikaranténba

– válaszolta az Index kérdésére Karácsony Gergely. Ahogy ezt a 24.hu is megírta hétfőn, az orvos vasárnap került karanténba, a teszteredménye még azóta nem derült ki.

Koronavírus-gyanúval karanténba került a Pesti úti idősotthon orvosa
A pótlását már megoldották, különben ellátás nélkül maradt volna az intézmény, ahol már 150 felett jár az igazolt fertőzöttek száma.

A főpolgármester elmondta, hogy „sajnos érdemben nem változott”, hogy nincs elég információjuk a fertőzésről a kormánytól. „A legtöbb információnk onnan van, hogy nézzük az operatív törzs sajtótájékoztatóit” – mondta.

A keddi sajtótájékoztatón az derült ki, hogy már 204 fertőzöttet tartanak számon a Pesti úti idősotthonban, közülük tízen hunytak el. Müller Cecília azt is közölte, hogy elrendelte az összes idősotthon ellenőrzését, de ennek a részleteiről semmi többet nem árult el.

Karácsony Gergely elmondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter telefonon tájékoztatta arról, hogy minden pozitív teszteredményt produkáló lakót kórházakba szállítanak az idősotthonokból. Arról nem volt szó, hogy a főpolgármester kérésének megfelelően a kórházakból csak negatív eredménnyel engedik-e vissza az otthonokba a lakókat.

Nincs olyan típusú információáramlás, ami azt mutatná, hogy akkora felelősséget tulajdonítanak nekünk, mint azt egyébként mondják

– állította a főpolgármester, akinek a személyes felelősségét Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető már hánytorgatta, és kedden a parlamentben is témája volt ez a kormánypárti felszólalók közül többeknek.

Kocsis Máté: Karácsony a felelős a Pesti úti idősotthonban történtekért
Politikai balhé kezd kialakulni abból, hogy sok időst megfertőzött a koronavírus egy fővárosi fenntartású intézményben.

A járványügyi védekezés kormányzati feladat. Pont

– zárta le a maga részéről a kérdést Karácsony, kijelentését a vonatkozó kormányrendeletből vett idézettel támasztotta alá.

Elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat minden hatósági intézkedést megtett, amit a kormány előírt. A kormányhivatal ellenőrzései is ezt állapították meg. Elmondta, hogy a védőfelszerelések beszerzése a hatóságok dolga a már idézett kormányrendelet szerint, de az önkormányzat is igyekezett ezekkel ellátni az intézményeit. Hozzátette, hogy a „járvány első szakaszában” főleg az önkormányzat szerezte be a védőfelszereléseket, de ahogy érkeztek külföldről az eszközök, „el kezdtek csordogálni a központból a védőfelszerelések”.

A kormányhivatal feladata a védőeszközök beszerzése a kormányrendelet szerint

– szögezte le a főpolgármester, ám elismerte, hogy a járvány kezdetén „pokoli nehéz volt” hozzájutnia  védőfelszerelésekhez. Azokhoz a Fővárosi Önkormányzat is nehezen jutott hozzá, illetve a kormányhivatal is, de amióta rendelkezésre állnak, már több segítséget kapnak utóbbi helyről.

Karácsony arról is beszélt, hogy ő „személy szerint megpróbált konstruktívan hozzáállni a kormányhoz”, a múlt szerdai kormányülésen, ahová meghívták, úgy vette észre, a kormányban is volt fogadókészség a felvetéseire, kéréseire. Másnap mégis „hirtelen mindenért” őt tették felelőssé.

 A többi állami fenntartású idősotthonban, ahol megjelent a koronavírus, akkor Orbán személyes felelősségét fogjuk felvetni? Lehet ilyen játékot játszani, de nem fog kevesebb ember meghalni.

– mondta Karácsony Gergely, arra utalva, hogy szerinte „mindenkinek jobb lenne”, ha a különböző fertőzési gócok felelőseinek keresése helyett „az energiát a védekezésre szánnák”.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik