Belföld

Müller Cecília: elrendeltem valamennyi idősotthon ellenőrzését

A járvány egyelőre felszálló ágban van. Bárki átadhatja, sokan tünetmentesek

– mondta el Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Kedd reggelre újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 1512-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 13 beteg. Ezzel 122-re emelkedett a halottak száma és ugyanennyien távoztak gyógyultan a kórházakból. Müller ezzel kapcsolatban megjegyezte: az elhunyt fiatalabb életkorúak is krónikus megbetegedésében szenvedők voltak.

Hetek óta idősek otthonára, és az egészségügyi intézményekre koncentrálják a figyelmet – mondta el. Hangsúlyozta, fontos, hogy a védőfelszerelést figyelemmel alkalmazzák ezekben az intézményekben.

Elrendeltem valamennyi idősotthon ellenőrzését

– közölte újságírói kérdésre, igaz, hogy ez pontosan mit jelent, nem fejtette ki. A Pesti úti idősotthonban 204 fertőzöttet tartanak száma, közülük tízen hunytak el.

Miért nem szűrték eddig az idősotthonok lakóit? – szólt az Index kérdése. Müller erre azt mondta: hogy kit szűrnek, azt az intézmény orvosa dönti el.

Hozzátette: nincs az a teszt, ami bizonyossággal megmondja, hogy valaki tünetmentes lesz 14 napig, vagy sem.

A teszt nem helyettesíti a karantén időszakot,

hangsúlyozta Müller Cecília.

Nagyon érdekes ez a vírus: van, aki átesik a víruson, védetté válik, más viszont nem. Nem tudjuk garantálni, hogy egy pozivitás több évre való védettséget ad

– erről is beszélt.

Sikerült ellaposítani a járványgörbét, de a legrosszabb forgatókönyvre is felkészültünk, emelte ki Müller Cecília. Újra hangsúlyozta: bár a Magyarország által választott, a járvány görbét ellaposítani kívánó szándék lehet, hogy hosszabb járványidőszakhoz vezet, mintha egyszerre sokan betegednének meg, de ez jobban védi az emberi életet.

Minden olyan gyógyszer, amelyet a világban a koronavírusos megbetegedések kezelésére használnak, Magyarországon is rendelkezésre áll – mondta Müller Cecília. A kezelés fontosságáról szólva elmondta, hogy már 122-en meggyógyultak a betegségből, és nagyon jó hírnek nevezte, hogy kilenc beteg lekerülhetett a lélegeztetőgépről és az intenzív osztályt is elhagyhatta.

Lakatos Tibor rendőrezredes arról számolt be, hogy több mint 4500 intézkedés, főképp figyelmeztetés történt a húsvéti hétvégén. Hozzátette: a polgármesterek által elrendelt korlátozások általában beváltották a hozzáfűzött reményeket. Ezzel szemben a Balaton déli partján a hétvégén több tízfős csoportok utazgattak egyik településre másikra. Somogy megyében 69 feljelentés született emiatt.

A korlátozások enyhítéséről arról tájékoztatott: máshol tart Magyarország a vírus elleni harcban, és még nem merült fel az enyhítés.

Kiemelt kép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. MTI/kormany.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik