Belföld

Megvan a rehabilitációs intézet új főigazgatója

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója vezeti mától megbízott főigazgatóként az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI) – közölte hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Elődjét, Cserháti Pétert vasárnap mentették fel állásából, a minisztérium indoklása szerint azért, mert az intézet nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait, amelyeket az operatív törzs is jóváhagyott. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-ére biztosítania kellett volna a koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, de április 10-én még egyetlen sem volt erre a célra az intézetben, és április 16-ára sem ígérte az előírt mennyiség tizedét sem a főigazgató, aki a közlemény szerint nem gondoskodott az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről. Cserháti kirúgása miatt az OORI dolgozói hétfőn tüntetést szerveztek.

Az Emmi a megbízott főigazgatóról szóló közleményben azt írta, hogy az OORI új épületének infrastruktúrája is teljes körűen alkalmas arra, hogy súlyos, invazív gépi lélegeztetést igénylő koronavírusos betegeket ellásson több mint 200 ágyon. További lélegeztetési egységek biztosíthatók még az intézet régebbi épületében is kis átalakítással.

Megkezdődtek az intézeten belüli kapacitás átcsoportosítások és az előkészületek a fertőzött betegek fogadására, megtörtént az ellátó személyzet beosztása, átcsoportosítása. A Rehabilitációs Intézetben az átállás alatt is folyamatosan és zökkenőmentesen zajlik a 146 rehabilitáció alatt álló beteg ellátása. A rehabilitációs programokért felelős orvosok véleményezték, hogy az Intézetben jelenleg rehabilitáció alatt álló betegek közül kik bocsáthatók haza,

írták.

Kiemelt kép: Kovács Gábor főigazgató az Egészséges Budapest Program részeként az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetet érintő egészségügyi fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón 2018. január 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik