Belföld koronavírus

Kecskeméten az idősek teljes kijárási tilalmát fontolgatja a polgármester

Tegnapi napon a Margaréta otthon egyik lakója kiszökött és elment vásárolgatni

– írta Facebookon Szemereyné Pataki Klaudia. A kecskeméti polgármester ezért fontolgatja, hogy a városban teljes kijárási tilalmat rendeljen el a 65 éven felettiek számára.

Koronavírus – KözleményTegnapi napon a Margaréta otthon egyik lakója kiszökött és elment vásárolgatni….

Közzétette: Szemereyné Pataki Klaudia – 2020. április 11., szombat

 

A vásárolni kiszökő embert visszaérkezésekor azonnal elkülönítették a többi időstől, s karanténba helyezték.

Az ilyen magatartás súlyosan veszélyeztet másokat is

– írta a polgármester, hozzátéve, hogy „az esettől teljesen függetlenül már megrendeltük a koronavírus teszteket, jövő héten az idősotthon összes dolgozóját teszteljük.
El szeretnénk kerülni azt a tragédiát, amely a budapesti otthonban bekövetkezett”.

Legalább húsz mentővel és egy busszal szállították el az embereket a Pesti úti idősotthonból
Teljesen kiürítik az intézményt, a betegek a Korányiba kerülnek.

Szemereyné pénteken levelet is írt a nyugdíjasházakban lakó időseknek, „szívhez szólóan kérlelte őket a felelősségteljes együttműködésre”.

Akkor még úgy gondoltam, hogy a korosztályuk iránti tiszteletből nem élek jelenlegi jogommal, és nem rendelek el városi szinten teljes kijárási tilalmat a 65 év felettiek számára. A mai eset rávilágított arra, hogy ezt újra kell gondolnom, mindannyiunk érdekében. Az ünnepek után mérlegelnem kell, hogy amennyiben szükséges, akkor elrendelem a 65 év felettiek számára a teljes kijárási tilalmat

– írta a polgármester, pontosítva, hogy ez „azt jelentené, hogy a 65 év felettiek Kecskeméten 9-12 között sem hagyhatnák el otthonaikat”.

Higgyék el, nagyon sajnálom, de ha szép szóval nem megy, és ez a tendencia folytatódik, akkor kénytelen leszek meghozni ezt a döntést

– zárta posztját a polgármester.

Miután több településen kijárási tilalmat rendeltek el polgármesterek, Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy a városvezetőknek nincs lehetőségük szigorítani a kormány szabályain.

Csütörtök éjszaka azonban megjelent egy új rendelet, ami lehetővé teszi a szigorúbb szabályozást települési szinten, de csak húsvét idejére: hétfő éjféltől már a régi szabályok lesznek érvényesek, tehát amennyiben a kormány nem rendeli el a kijárási tilalmat a 65 éven felüliekre vonatkozóan, úgy sem Kecskeméten, sem máshol nem léphet ilyet a városvezetés.

Kiemelt kép: MTI/Bús Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik