Belföld koronavírus

Müller Cecília: Lazítás nem megengedhető

Veszélyben az idősgondozó intézetek lakói.

Ma, a járványellenes védekezés huszonegyedik napján is szólt a lakossághoz a koronavírus-helyzetről a köztévén keresztül Müller Cecília országos tiszti főorvos, valamint rendőrségi segítője, Lakatos Tibor ezredes.

Megismételte a kormány koronavírus-honlapján már kora reggel óta olvasható adatokat:

  • az elhunytak száma 26-ról 32-re, vagyis 6 fővel emelkedett
  • a fertőzötteké 623-ról 678-ra, vagyis 55 fővel nőtt
  • gyógyultak száma 43-ról 58-ra, vagyis 15 fővel nőtt
  • hatósági karanténban: 11.399 fő
  • akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma: 19.424.

Nem feledkezett megemlékezni arról, hogy hivatalosan két iráni diákkal kezdődött a magyarországi megbetegedések sora (utóbb a köztévé híradója is ezt a momentumot tartotta kiemelendőnek a sajtótájékoztatóból).

A tiszti főorvos asszony úgy látja, „megfelelő időben megfelelő intézkedések történtek”, és „sikerült a robbanást megelőznünk”, ami jelentős részben a lakosság fegyelmezettségének köszönhető, így a szakemberek kontroll alatt tartják a járványt.

A „beköszöntött szép időben, tavaszban”, kéri Müller Cecília, hogy a szabadtéri aktivitásaink, kirándulások, sportolás, horgászat során tartsuk egymástól a szokott másfél méter távolságot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idősgondozó intézetekben különösen ügyeljenek a szabályok betartására. Szót ejtett arról, hogy a szociális intézetekben maradt a látogatási tilalom, valamint a kijárási tilalom és felvételi zárlat.

Beszélt arról, hogy mivel a tömeges megbetegedések küszöbén állunk, „lazítás nem megengedhető”, s arról is, hogy ha bárki bentlakó a fertőzésre utaló tünetet észlel magán, azonnal jelezze azt az orvosának, az intézet haladéktalanul különítse el őt, az esetről pedig tegyenek jelentést az országos tiszti főorvosnak.

Újságírói kérdésre elismerte, hogy egy budapesti idősek otthonába valóban bejutott a vírus, több megbetegedés történt, kétszáz mintát vettek a helyszínen, és vélhetően sikerült lokalizálni a bajt.

Rendőrségi statisztikákat is megosztottak velünk a sajtótájékoztatón:

  • az egyenruhások 1849 esetben figyelmeztetettek a kijárási korlátozást megszegő járókelőket
  • 317 alkalommal szabálysértési eljárást kezdeményeztek
  • 224 honfitársunk helyszíni bírságot szenvedett el.

A magánemberek számára is elérhető vírustesztekről azt mondta Müller Cecília, hogy egy részük nem megbízható.

Megtudhattuk továbbá, hogy:

  • zajlik egészségügyi dolgozók átképzése annak érdekében, hogy szükség esetén intenzív osztályon is végezhessenek munkát
  • Ausztriából személyforgalomban napi ezer fő érkezik Magyarországra, teherfuvarozó kétezer lépi át a határt járművével; ők csak meghatározott útvonalon közlekedhetnek, kizárólag kijelölt helyeken állhatnak meg
  • a katasztrófavédelmi törvénnyel élve a szervek az ország több pontján „lebiztosítottak” szálláshelyeket, szállodákat, kollégiumokat, melyeket, szükség esetén, nem betegek ellátására, hanem a védekezésben részt vevő emberek számára fog igénybe venni a hatóság
  • bővült a háziorvosi lista arról, hogy mely tünetek esetén kell tesztelésnek alávetni a beteget; a háziorvossal továbbra is telefonon kell felvegye a kapcsolatot az, aki tünetet észlel önmagán.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik