Nagyvilág koronavírus

Ausztrália hazazavar kétmillió külföldit

Az „önerősök” maradhatnak.

Az ausztrál kormány arra kér minden külföldit, több mint kétmillió embert, hogy a lehető leggyorsabban hagyja el az országot, miután az új koronavírus világjárványa miatt jelentős gazdasági visszaesés és munkanélküliség várható a kontinensen.

A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre, vagyis a diákokra, a vendégmunkásokra és turistákra is vonatkozik, az állandó letelepedett státusszal rendelkezőkre viszont nem.

Alan Tudge, a bevándorlási ügyek ügyvezető minisztere leheletnyi sztaniolba csomagolta a bejelentést, ekképpen:

A külföldiek nagy hasznot hajtanak az ausztrál gazdaságnak és mindennapi életünknek, de nyomatékosan arra kérjük az ideiglenes vízummal itt-tartózkodókat, akik önerőből nem tudják fenntartani magukat a következő fél évben, hogy minél hamarabb térjenek haza.

A miniszter szerint körülbelül 203 ezer turista és 118 ezer idénymunkás van az országban. Utóbbiak szabadságuk alatt általában hátizsákkal járják az országot, és legálisan itt-ott munkát vállalnak.

Idénymunkás csak abban az esetben maradhat az országban, ha kijelölt szektorok valamelyikében vállal munkát, így:

  • az egészségügyi ellátásban
  • az idős-, fogyatékos- vagy gyerekgondozásban
  • a mezőgazdaságban
  • vagy az élelmiszer-feldolgozásban.

A miniszter megjegyezte: „Ha közülük is bárki nem biztos abban, hogy fent tudja tartani magát a következő fél évben, akkor utazzon haza.”

Jelenleg 565 ezer külföldi diák tanul az országban, ők 32,4 milliárd ausztrál dollárral (6577 milliárd forint) gyarapítják az ausztrál gazdaságot; ez a harmadik legjelentősebb exportszektor a vas- és szénkivitel után, ráadásul a külföldi diákok 250 ezer embernek adnak munkát. A kormány őket nem kéri távozásra, ha továbbra is fent tudják tartani magukat önerőből vagy olyan munkából, amelyet az említett területek valamelyikén vállalnak.

Nyitóképünk jobb oldalán Alan Tudge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik