Belföld

Mégsem veszi el a polgármesterek döntési jogát a kormány

Gulyás Gergely bejelentette, visszavonják a szerdára virradóra benyújtott törvényjavaslat erről szóló részét.

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzet ideje alatt, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától

– nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délután az MTI-nek.

A katasztrófavédelmi törvény alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek a hatáskörét a polgármester (Budapesten a főpolgármester), illetve a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A kedden beterjesztett kormányzati törvénymódosítási javaslat, amelyről itt írtunk, azt írta volna elő, hogy a polgármester, a főpolgármester és a megyei közgyűlési elnök döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. Gulyás nyilatkozata szerint ettől a módosítástól tekintenek el.

Ellenzéki politikusok és polgármesterek rögtön tiltakozni kezdtek a javaslat ellen, mondván, a Fidesz elvonná a demokratikusan megválasztott polgármesterek jogait, ezzel pedig nehezítené a koronavírus-járvány elleni védekezést. Karácsony Gergely főpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy a kormány öncélúan likvidálná a települések önállóságát.

A védelmi bizottságokat ugyanis a kabinet által kinevezett kormánymegbízottak vezetik – jellemzően fideszes politikusok, volt országgyűlési képviselők. A bizottságok szakmai elnökhelyettesei a honvédelemi miniszter által kijelölt katonák, valamint a katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetői. A bizottság tagja még a megyei közgyűlés elnöke, a fővárosban a főpolgármester vagy az általa kijelölt főpolgármester-helyettes, a megyei jogú város polgármestere, a katonai igazgatás területi szervének vezetője, a helyi rendvédelmi szerv illetékes vezetője, az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője és az árvízi védekezésért felelős szervezet vezetője.

Mint megírtuk, a törvény elfogadása feltehetően kezelhetetlen helyzetet okozna, különösen a fővárosban, a védelmi bizottság ugyanis könnyen belefulladhat a döntéshozatalba, ha 23 kerület és a főváros ügyeiben kell folyamatosan, néhány napon belül határoznia. Ráadásul a törvényjavaslat azt sem részletezte, hogy milyen szempontokat vizsgáljon ehhez. Sőt a jogszabály jogorvoslati lehetőséget sem kínált a többségében katonák, rendőrök és népegészségügyi szakemberek alkotta védelmi bizottság döntésével szemben.

Gulyás a visszavonás bejelentésekor az ellenzéki politikusokat bírálta. Arról beszélt, hogy „az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek”. A kedden benyújtott törvényjavaslat szerinte ezt a helyzetet kívánta orvosolni.

Mivel azonban (…) kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak

– nyilatkozta a miniszter.

Az ellenzéki politikusok természetesen nem azt szerették volna, hogy a kabinet által kinevezett kormánymegbízottak döntsenek a polgármesterek helyett. Csak azt a helyzetet bírálták, amikor egyes politikusok visszaéltek jogkörükkel. Komló fideszes polgármestere például egyedül fogadta el a város költségvetését, de a nagykanizsai fideszes polgármester is erre a szabályra hivatkozva oldotta fel a maga javára a hónapok óta tartó politikai patthelyzetet. Ugyanakkor Karácsony sem hívta össze a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülését, igaz, döntéseiről egyeztetett a frakciókkal, így a Fidesszel is.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik