Belföld koronavírus

Müller Cecília: a fertőzöttek 5 százaléka lélegeztetőgépen van

525 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, azonban a fertőzés mértékének növekedése egyenletes, mondta szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Mint fogalmazott, ez biztató abból a szempontból, hogy nincs ugrásszerű növekedés, és még mindig igaz az a tézis, hogy a megfertőzöttek egy-két személynek adják át a fertőzést. Az ugrásszerű, exponenciális növekedést Magyarországon nem látják, és ez nagy valószínűséggel a szükséges intézkedéseknek köszönhető, amelyek már januártól fokozatosan bevezetésre kerültek az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően.

Az elmúlt napnak van egy nagyon szomorú adata is: az elmúlt 24 órában négy embertársunkat veszítettük el. Ők idős betegek voltak, mindegyikük valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedett. Így sajnos az elhunytak száma 20 főre nőtt

– közölte.

Az elhunytak átlagéletkora 73 év a 20 elhunyt esetében, közülük 12 férfi, 8 nő. Látszik az adatokból, hogy az időseket érinti elsősorban a betegség súlyosan lezajló formája, illetve azokat, akik egészségügyi állapotuk folytán a magas kockázati csoportba sorolhatók.

Ez nem jelenti azt, hogy fiatalok nem betegedhetnek meg. Nincsenek kivételek. Nem tudjuk, ki kitől kapja el, de ezt most már ilyen megbetegedésszámban nem egészen tudjuk beazonosítani. Minden megyében és bármelyik településen jelen lehet a vírus, ezért figyeljünk a járvány lelassítása érdekében az idősekre, a diákok segítségére számítunk. Továbbra is kérjük, hogy maradjanak otthon, akik megtehetik ezt. Tartsuk be a kijárási korlátozásokat. Ezzel tudjuk ezen a kezelhető szinten tartani a járványt

– tette hozzá.

Elismételte, hogy elkezdték megyei bontásban közölni az adatokat. Egyenletes az eloszlás, természetesen a sűrűn lakott területeken az esetszámok magasabbak, de minden megyében jelen van a fertőzés. A legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében található.

Egyetlen egy vidéki település sem gondolhatja azt, hogy ott nem lehet jelen a vírus. Úgy kell viselkednünk, hogy a szomszédunkban, a környezetünkben jelen lehet a vírus. A járvány nem ismer földrajzi határokat. Van egy terjesztő közeg, van a terjesztő közeg és van a fogékony szervezet, őket védjük

– magyarázta a tiszti főorvos.

Azzal kapcsolatban, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) bírálta az elhunytak listázását, Müller Cecília azt mondta, az adatkezelés szabályai szerint járnak el, és az az adattartalom, ami közlésre kerül, nem köthető egy-egy személyhez. Azzal szeretnék bemutatni és a  közvélemény számára hitelessé tenni azt a tájékoztatót, amit minden nap adnak. Látható az adatokból a korelosztás, az elhunytak neme és azok a betegségtípusok, ahol kockázat állt fenn és a koronavírus-fertőzés hozzájárulhatott az elhunyt halálához.

Térképen a magyar koronavírus-fertőzöttek
Az 525 fertőzött emberből 330 Budapesten és környékén él.

A fertőzöttek 80 százaléka legfeljebb enyhe tünetekkel rendelkezik, de ha megfertőződött, maga is fertőzni képes. Ez ugyanakkor 525 főnél másként néz ki, hiszen ők már azért jelentkeztek koronavírus-gyanús megbetegedettként, mert valamit tapasztaltak magukon.

A beazonosított fertőzöttek 25 százaléka tünetmentes, 35 százaléka enyhe tüneteket produkál, 5 százaléka, 17 fő lélegeztetőgépen van, 6 százaléka pedig egyéb intenzív ellátásra szorul

– közölte, hozzátéve, hogy 40-en már gyógyultan távoztak a kórházakból.

Kérdésre válaszolva elmondta, tudnak olyan betegről, aki lélegeztetőgépen van az alapbetegsége miatt, igazolták nála a koronavírus jelenlétét, majd ezt követően több vizsgálat is történt, és a vírus jelenléte változást mutat, majd kétszer is negatívvá vált, tehát a klinikusok szerint a terápiával meggyógyult. A lélegeztetőgépről viszont nem tudták levenni, mert az alapbetegsége miatt továbbra is kezelni kell. Van ilyen a világban, de az a tapasztalat, hogy súlyos állapotban már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot.

A háziorvosok által írt nyílt levéllel kapcsolatban azt mondta, az számára nem tartalmazott új információt és korrektül felsorolták benne azokat az intézkedéseket, amik segítik a háziorvosokat. Ők is azok közé tartoznak, akik az első vonalban dolgoznak.

Az a védőfelszerelés, amit kiosztottunk, valószínűleg fogyóban van, de számos olyan házi orvos is van, aki nem tartott igényt ezekre a védőfelszerelésre. Tekintettel arra, hogy minden évben jön az influenzajárvány, be kell szerezniük azokat a védőeszközöket, amiket ezekben az időkben használni kell. A sebészeti szájmaszk a házi orvosok számára elegendő viselet, hiszen nem végeznek szervüregekbe történő behatoló vizsgálatokat. A légúton terjedő cseppfertőzéstől kell őket megóvni

– mondta Müller Cecília.

Ismer olyan házi orvost, akinek folyamatosan több liter fertőtlenítő van elraktározva kesztyűvel, maszkkal, de van olyan is, aki védőköpenyt sem visel és civil ruhában rendel.

Kérem a házi orvosokat türelemre, most is azon vagyok és azon dolgozom, hogy őket, a fogorvosokat és az alapellátásban dolgozókat megfelelő mennyiségű védőfelszereléssel ellássuk.

Index: lélegeztetőgépen van egy koronavírusos magyar háziorvos
A lap információi szerint az eddig ismert két eseten túl több magyarországi háziorvos fertőződött már meg.

Müller Cecília szót ejtett arról is, hogy vizsgálatok szerint kisebb mértékű az új koronavírus okozta halálozás azokban az országokban, ahol a tuberkulózis megelőzésére kifejlesztett újszülött kori BCG védőoltást a 20. század első felétől egészen napjainkig kötelező jelleggel alkalmazzák. Mint mondta, ez még nem bizonyított tény, de ha igazzá válik, akkor Magyarország nagyon jó helyzetben van, mert 1953 óta mindenki kötelezően megkapja ezt a születése után.

A jelenlegi ismeretek szerint leginkább az az időszak fertőz, amikor a fertőzött személy tüneteket mutat. Folynak kutatások, hogy meg tudják ismerni azt, mennyi ellenanyag termelődik a szervezetben és egy fertőzésen átesett személy vajon meddig válik védetté.

Kiss Róbert rendőralezredes arról beszélt, az operatív törzs mai ülésén arra a megállapításra jutott, hogy a bevezetett intézkedések a fertőzések és megbetegedések csökkentéséhez hozzájárultak, ezért azokat fenntartják a veszélyhelyzet végéig.

Bejelentette, szerdán reggel három repülőjárat érkezett Budapestre. Ezek a gépek sebészi eszközöket, orvosi maszkokat, overálokat, illetve maszkok gyártásához kapcsolatos alapanyagokat szállítottak. A már megérkezett gépeken kívül még három cargo járat száll le a fővárosban. Az operatív törzs utasítása alapján az egyéni védőfelszerelések az egészségügyi dolgozóknak kerülnek kiosztásra prioritásként.

Ellenőrzik a közterületeken megjelenő csoportokat, valamint az időkorlát betartását is.

Eddig a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatosan 1128 rendőri intézkedés történt: ez 956 esetben figyelmeztetéssel, 49 esetben helyszíni bírsággal zárult és 123 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

Máig 9679 hatósági házi karantén elrendelésére tettek intézkedéseket, a rendőrségi intézkedések száma pedig átlépte a 70 ezret.

39 üzlet tulajdonosát figyelmeztették, 25 főre helyszíni bírságot szabtak ki, 61 fő ellen szabálysértési eljárás indult.

A háziorvosok nyílt levélben közlik Müller Cecíliával: nincs elég védőfelszerelésük
Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik