Gazdaság koronavírus

Rengetegen tovább törlesztenének azok is, akik több hitellel rendelkeznek

A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a moratórium lehetőségével – derül ki a Bank360.hu online felméréséből, melyet közel 1250 hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek.

A törlesztési moratórium 2020. március 19-én lépett életbe, és vonatkozik valamennyi lakossági és vállalati hitelszerződésre. A moratórium nem kötelező jellegű, az ügyfelek szabadon dönthetnek arról, hogy tovább törlesztik-e a hitelüket; ezt minden esetben a hitelező bank felé kell jelezni. (Alapból a törlesztés felfüggesztése az érvényes, ha mégis szeretné tovább törleszteni az adós, arról kell nyilatkoznia, de a nyilatkozatát bármikor megváltoztathatja.)

A portál felmérése szerint 51 százalék válaszolta azt, hogy élni fog a moratórium lehetőségével, 49 százalék viszont továbbra is szeretne törleszteni.

Más eredményt kapunk, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valaki csak egy, vagy több különböző hitelt is törleszt. Az egy hitellel rendelkezők többsége lemondana a moratóriumról (54 százalék), más a helyzet viszont azoknál, akik több kölcsönt is fizetnek egyidőben: közülük csak 38 százalék látja biztosítottnak a törlesztést, azaz szintén lemondaná a moratóriumot, a többség tehát ebben az esetben inkább kihasználná a moratóriumot.

A kitöltők körülbelül fele törleszt személyi kölcsönt, a másik felének jelzáloghitele van, illetve olyan ügyfelek is vannak, akiknek mindkettő van (194 fő). Az eredmények alapján a jelzáloghitelek további törlesztését bátrabban vállalják az ügyfelek, mint a személyi hitelekét. A személyi kölcsönt fizető ügyfeleknek ugyanis az 57 százaléka élne a hitel felfüggesztés lehetőségével, a jelzáloghitelesek között viszont ugyanez az arány csak 49 százalék.

Azok között, akik csak egy típusú hitelt fizetnek (tehát más típusú kölcsönt nem), még alacsonyabb a szüneteltetők aránya, jelzálog esetén már csak 40 százalék, személyi kölcsön esetén pedig 53 százalék, vagyis a többség a moratóriumot választja.

Készítettek moratórium-kalkulátort is, ami segíthet az olvasóknak megállapítani, hogy érdemes-e szüneteltetni a törlesztést.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik