Belföld

Meghamisította a bizonyítványát egy jegyeivel elégedetlen középiskolás

A Balassagyarmati Járási Ügyészség megrovásban részesítette azt a középiskolába járó fiatalt, aki meghamisította az érdemjegyeit a tavaly évvégi bizonyítványában.

A tizenhét éves nógrádi lány nem igazán volt elégedett a bizonyítványában szereplő osztályzatainak egy részével, ezért elhatározta, hogy néhányat eggyel jobbra javít. A bizonyítványból a még üres 14. oldalt ráragasztotta a 2018/2019. tanévben elért érdemjegyeit tartalmazó 6. oldalra, majd az üres oldalt az adataival kitöltötte, és a törzslapján szereplő eredményekhez képest a tartalmát úgy változtatta meg, hogy angol és matematika tárgyakból a közepes érdemjegyet jóra, a történelemből kapott elégséges érdemjegyet pedig közepesre módosította.

A szülők a hamisítást nem vették észre, a diáklány osztályfőnöke pedig a módosításokat csak szeptemberben észlelte. A közokirat-hamisítást elkövető lány beismerte a bűnösségét, és megbánta a tettét. Erre tekintettel az ügyészség úgy ítélte meg, hogy vele szemben büntetés kiszabása vagy más intézkedés alkalmazása nem szükséges, ezért megrovásban részesítette.

Az ügyészség a cselekmény helytelenítése mellett arra is felszólította a kamaszlányt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmények elkövetésétől, mert ellenkező esetben a hatóságok bírósági felelősségre vonását fogják kezdeményezni.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik