Belföld koronavírus

Beszálltak a titkosszolgálatok is a járványbűnözők elleni harcba

Fokozták az operatív munkát, amit főleg a korrupcióveszély növekedése indokol.

A koronavírus terjedése megmozgatta az alvilágot, jelentősen nőtt a korrupció veszélye is. A Magyar Nemzet szerint egyesek komoly kenőpénzeket fizethetnek azért, hogy néhány árucikk, védőeszköz ideiglenes hiányán megszedjék magukat. Veszélyforrás az is, hogy az államigazgatás zöme áttért az online munkára, az ügyintézők  senkinek nem adhatnak soronkívüliséget, mégis sokan próbáltak már így iratokhoz jutni.

A titkosszolgálati eszközök, módszerek használatára feljogosított magyar szervezetek fokozták operatív felderítő tevékenységüket.

A lap szerint a hagyományos polgári és katonai titkosszolgálatok mellett a Terrorelhárítási Központ (TEK) is foglalkozik azokkal, akik új lehetőséget látnak a járványbizniszben. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tisztjei a hivatásos állomány mellett az állami alkalmazottakat is védik, tesztelik. Például azzal, hogy egy magát civilnek – vállalkozónak, netán bűnözőnek – álcázó fedett nyomozó próbálja megvesztegetni az illetékest.

A nemzetbiztonsági szempontok még jobban előtérbe kerültek. Az Alkotmányvédelmi Hivatal a nemzetgazdaságilag meghatározó cégeket állandó felügyelet alatt tartja. Ez most fokozódott annál a 71 stratégiai vállalatnál, ahova a veszélyhelyzet miatt katonatisztek érkeztek. A titkos­szolgálatok az operatív munka közben olyan  információkhoz is hozzájutnak, amelyek a nyílt nyomozásokat végző rendőrök, nyomozó ügyészek munkáját segítik.

Félelmeinkre és aggodalmainkra játszanak a koronavírus-csalók
Fontos figyelmeztetést adott ki a rendőrség az átverések elkerülése érdekében.

Kiemelt kép: 24.hu/ Pál Anna Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik