Belföld koronavírus

Félelmeinkre és aggodalmainkra játszanak a koronavírus-csalók

Csalók igyekeznek hasznot húzni a világjárványból – figyelmeztet az ORFK. A rendőrség szerint a magukat hatósági személynek kiadó csalók arra hivatkoznak, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, a koronavírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek vagy idősek ellátására ajánlanak fel különböző szolgáltatásokat.

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a koronavírus-járvány kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben

– írják., hozzátéve, kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzhető, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva bárkit is becsapjanak.

Fontos tudnivaló, hogy bárki bármit is állít, fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így azt sem megrendelni, sem megvásárolni nem lehet. Arról nem beszélve, hogy ha valamit megvásárol valaki, akkor a vásárlás módjától függetlenül mindig ajánlott ellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát.

Azt kéri az ORFK, hogy fogjanak gyanút az emberek, ha orvosi felszereléseket kínálnak nekik, vagy a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel számukra, esetleg erre hivatkozva személyes adataikat kérik a hivatalos szervek – például az önkormányzatok vagy a háziorvos – nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel – mutatnak rá.

Az ORFK azt is kéri, hogy a hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos – személyes kontaktust mellőző – kapcsolattartás során tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről. És kérjék meg az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe.

Ha valaki úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon.

Fotó: illusztráció/police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik