Belföld koronavírus

Koronavírus: megjelent a járványbűnözés

A járványügyi helyzettel visszaélő csalókra figyelmeztet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács.

A szervezet egészséges gyanakvásra és észszerű óvatosságra szólítja fel a lakosságot. Garamvölgyi László kommunikációs igazgató az MTI-nek azt mondta, főleg vidéki kistelepüléseken megjelentek a házaló csalók, akik nemhogy silány árut, bóvlit próbálnak eladni, ezek a termékek akár veszélyesek is lehetnek az egészségre.

Azt kérik, senki ne álljon szóba házalókkal, ne vásároljanak tőlük, értesítsék a rendőrséget! A házalók nem jogosultak védőeszközöket (fertőtlenítő szereket, maszkokat, kézfertőtlenítőt, gyógyszereket) árusítani, azokat csak az egészségügyi ellátórendszerből, illetve megfelelő minősítésű üzletekből vásároljanak az emberek. Ha többen érkeznek a házhoz, legyenek körültekintőek, mert amíg az egyik eladó leköti a figyelmüket, a másik akár besurranó tolvajként az értékeiktől is megfoszthatja őket.

Garamvölgyi hangsúlyosan kérte, hogy az emberek a koronavirus.gov.hu portálról tájákozódjanak, mert megjelentek kamu weboldalak is a járvány terjedéséről. Ezek mögött az oldalak mögött pedig adathalászok is lehetnek, ezért ezeken az oldalakon senki ne adja meg a személyes adatait, főleg ne a banki adatait.

A drága „csodaszerekről” azt mondta: a koronavírus-járvány kínai felbukkanásakor már megjelentek a világhálón azok a csalók, akik több tízezer forintnak megfelelő összegért kínálnak hatástalan kapszulákat, amelyekről azt állítják, védettséget ad, gyógyulást eredményez.

Tudatosítani kell, a csalók mindig az igényekhez igazodnak, tette hozzá.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik