Belföld koronavírus

Magyar Orvosi Kamara titkára: Nem bánnám, ha a lakosság most egy kicsit riadtabb lenne

Ha bennünket is „telibe kap” a járvány, és  idehaza is előáll az olaszországihoz akár csak hasonló helyzet, amit nem sikerül – és ennek megvan az esélye – megfelelően kezelni, az végletesen demoralizálhatja  az egészségügyet.

– mondta Dr. Svéd Tamás aneszteziológus, a Magyar Orvosi Kamara titkára a medicalonline.hu-nak adott interjújában.

Az orvos szerint vagy minden erejükkel „nekifeszülnek a kihívásnak, megküzdenek a vésszel, ami után hősnek érezhetik magunkat”, vagy ellenkezőleg:

azt élhetjük meg, hogy mindennemű háttértámogatás nélkül, a frontvonalba előretolt balek bakákként küzdünk valamivel, ami átcsap a fejünk felett.

Dr. Svéd úgy véli,  ha véget ér a járvány, és mindazok, akik végigküzdötték, „nem ünnepelt hősként, hanem kizsigerelt kiskatonákként kerülnek ki ebből a csatából”, akkor azok, akik korábban is az egészségügy vagy az ország elhagyását fontolgatták, meg is fogják tenni. Az orvos szerint ráadásul nem kevesen.

A MOK titkára leszögezte: a háziorvosokat és mindenki mást is naprakészen kellene tájékoztatni, azonban nem biztos abban, hogy folyamatosan eljutnak az információk azokhoz, akiknek ez létfontosságú.

Mint mondta, nem csak a védőfelszerelés számít, hanem pontosan kell tudniuk, mi az elvárás velük szemben.

Sokáig az sem volt világos, hogy ha valaki köpenyben, sebészmaszkban és védőszemüvegben vizsgál egy később koronavírus-pozitívnak bizonyuló beteget, azzal mi a teendő. Kontaktnak számít, vagy sem, vizsgálandó, vagy sem, karanténba kell-e vonulnia a kórházban, vagy elegendő, ha otthon marad két hétig. A legutóbbi rendelkezések már azt mondják, ha az illető nem a beteg légútjaival dolgozott, akkor elegendő a fent említett védelem, és továbbra is részt vehet a gyógyításban, mert feltehetően védett volt a vírussal szemben

– közölte.

Az aneszteziológus úgy fogalmazott: „eléggé pesszimista és kétségbeesett vagyok abban a tekintetben, hogy mennyire fogjuk tudni elkerülni azt a meredeken emelkedő betegszámot, amely egy adott pillanatban már meghaladja az egészségügy potenciális teljesítőképességét”.

Az orvos szerint talán még van esély megfékezni a járványt azzal, hogy mindenkit otthon tartunk, akár hatósági eszközökkel, azaz a kijárási tilalom bevezetésével.

Én ugyan nem bánnám, ha a lakosság most egy kicsit riadtabb lenne. Sokkal nagyobb baj az, ha indokolatlan kincstári optimizmussal futunk neki valaminek, ami potenciálisan katasztrófával fenyegethet. Én most ijesztgetés-párti vagyok. Kiálts farkast… mert jön

– fogalmazott a MOK titkára.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik