Belföld koronavírus

Operatív törzs: nem foglalták le a Csehországba tartó félmillió maszkot

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője újságírói kérdésre válaszolva közölte szombat délutáni online tájékoztatóján, nem igazak a hírek, miszerint a Csehországba tartó félmillió maszkot lefoglalták volna Budapesten, erre vonatkozóan ugyanis egyetlen illetékes hatóságtól sem kaptak információt.

Az Idnes.cz című cseh lap írta meg elsőként, hogy nem érkezett meg a csehországi Morva-sziléziai kerületbe félmillió darab maszk Indiából, mert a szállítmányt Budapesten lefoglalták.

Ivo Vondrák kerületi kormányzó arról beszélt,

sajnos a szállító cég arról tájékoztatott, hogy Budapesten lefoglalták a maszkszállítmányt. Egyelőre diplomáciai megerősítést nem kaptam erről, de úgy látszik, elvesztettük a szállítmányt.

Ezek szerint nincs is valóságalapja annak, hogy Budapesten bárki lefoglalta volna az árut.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem sokkal később közleményben jelezte, nem foglalt le Csehországba tartó, egészségügyi maszkokat tartalmazó szállítmányt.

A NAV a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben elsősorban az adózóknak nyújtott szolgáltatásaira fókuszál. A közúti ellenőrzésekkor – az adóelkerülő, visszaélésszerű magatartás kiszűrése mellett –  a szolgáltató jelleg dominál, a hivatal segíti a szállítókat, fuvarozókat is, tették hozzá.

A délutáni tájékoztatón emellett többek közt elhangzott az is, hogy egy negyvenes éveiben járó beteg súlyos állapotban van az egyik magyarországi egészségügyi intézményben.

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találja.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik