Belföld koronavírus

Országos tiszti főorvos: egy negyvenes éveiben járó beteg súlyos állapotban van

Nem tervezik a kijárási tilalom bevezetését, rövid időn belül számítani kell rá, hogy tömegessé válnak a megbetegedések. Tájékoztatót tartott az operatív törzs.

Az elmúlt 24 órában újabb 18 fővel szaporodott azoknak a száma, akiknél az új koronavírusra pozitivitást igazoltak, közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombat kora délutáni online tájékoztatóján. Hozzátette, egy újabb haláleset történt az elmúlt 24 órában, egy 53 éves férfi hunyt el, ő is számos alapbetegségben küzdött, ehhez jött a koronavírus, ez okozta a végzetes kimenetelt.

Mint mondta, a csoportos megbetegedések száma növekszik, és rövid időn számítani kell rá, hogy ezek tömegessé válhatnak.

Mindent meg kell tennünk, hogy ezt a folyamatot lassítsuk, késleltessük, és a járványgörbének minőségét minden lehetséges eszközzel befolyásoljuk, hogy kevesebb megbetegedésszám legyen és olyan mértékben növekedjen csak a megbetegedések száma, ami a lehető legkisebb és legkevesebb. Egy vírusnak a terjedését nem lehet megakadályozni, de csökkenteni lehet

– mondta.

A terjedési mód egyetlen meggátlása áll rendelkezésünkre, ezért azokat a szoros kontaktusokat kell továbbra is kerülni, ami az átadásnak a lehetőségét megakasztja.

A mintavételek száma fokozatosan, a felfedett pozitív betegek számával együtt nő. A WHO ajánlásainak megfelelően vizsgálják az összes gyanús esetet és vizsgálják az ő környezetükben szoros kontaktusban lévő potenciális betegeket is.

Figyelmünk központjában vannak az idősek, az ő védelmül rendkívül fontos. Mindenki elkaphatja a megbetegedését, az ország egész területéről detektáltunk már pozitív eseteket. Az idősek immunrendszere már nem annyira erős, mint fiatal korban, velük együtt figyelünk azokra is, akik életkortól valamilyen krónikus betegségtől szenvednek.

Az idősek védelmében egy újabb tájékoztató kampány indul, Müller Cecília kéri az időseket, hogy figyeljék a televízióban ezeket a kampányokat, és megtudják azokat a tanácsokat, ami ahhoz kell, hogy ebben a bezártságban kicsit jobb minőségű legyen az életük. Minden olyan eszközt be kell vetni, ami az immunrendszert erősíti, fontos a vitamindús táplálkozás, pszichésen is próbálja meg mindenki azt az elfoglaltságot megtalálni, amiben örömét leli.

Közölte ugyanakkor, hogy

az egyik egészségügyi intézményben egy negyvenes éveiben lévő beteg súlyos állapotban van, mindenkinek meg kell fogadni a tanácsokat, hiszen a fertőződés lehetősége bárhol adott.

Tudomásuk szerint jelenleg 6 koronavírus-fertőzött van intenzív osztályon.

Fontos, hogy egy emberként cselekedjük, mert minden, ami a szoros érintkezéseket csökkenti, ahhoz járul hozzá, hogy a megbetegedések száma csökkenjen, mondta.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elárulta, hogy sokan enyhe tünetekkel már átvészelhették a megbetegedést, mert ez a helyzet az esetek 80 százalékában.

Megkért mindenkit, hogy a Balatonnál ne csoportosuljanak nagy számban az emberek, mert az ugyanolyan veszélyes, mintha a lakhelyükön maradnának.

Valamennyi laboratóriumi vizsgálat elvégzésre kerül megbetegedés gyanúja esetén. A járványügyi vizsgálatot követően megállapításra kerül a szakma szabályai szerint a szoros kontaktusok köre és ott is elvégzik a vizsgálatokat. Jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központon túl hét helyen végeznek teszteket.

A jelenlegi helyzet felülírhatja a jogrendet, elérkezett egy olyan helyzet, amikor az egészségügyi intézmény úgy dönt, hogy a maximális biztonságra törekedve nem teszi lehetővé az apás szülést.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte, nincs konkrét terv a kijárási tilalom bevezetésére, ez nincs is összefüggésben az esetszámokkal. Ők azt látják, hogy az eddigi intézkedések, a szórakozóhelyek, éttermek bezárása, az iskolák látogatásának megtiltása beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Sokan önkéntesen vállalták, hogy nem mennek dolgozni, sokan otthonról teszik ezt. Ha ilyen súlyú korlátozást meg kell tenni, az viszont mindenkire vonatkozni fog.

A tartalékos katonák behívásáról egyelőre nincs szó, csak felmérték a tartalékaikat, újabb intézkedést nem készítenek jelenleg elő ezzel. Ugyanakkor biztosak akarnak lenni abban, hogy megvannak a megfelelő erőforrásaik a következő időszakra, hiszen pihenésre például mindenkinek szüksége van.

Közölték azt is, nem igazak a hírek, miszerint a Csehországba tartó félmillió maszkot lefoglalták volna Budapesten. Ezt később a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is cáfolta közleményében.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik