Nagyvilág koronavírus

Orbán főtanácsadója: Nincsenek könnyű helyzetben a migránsok a koronavírus miatt

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója volt az M1 egyik péntek esti műsorának a vendége, ahol arról faggatták, milyen hatással van a koronavírus-járvány az illegális migrációra.

Egy új veszély jelent meg az illegális mozgásokban résztvevők között, ez pedig az egész Európát, az egész világot érintő koronavírus-járvány. Ezért aztán nincsenek könnyű helyzetben azok sem, akik úton vannak, vagy akik útnak készülődnek

– fogalmazott a főtanácsadó, amiben az a meglepő, hogy a 2015-ös menekülthullám óta nem nagyon lehetett olyan szavakat hallani a fideszes kommunikáció irányából, amely arra hívta volna fel a figyelmet, hogy a migránsoknak milyen nehézségeik vannak. Arról nem esett szó a későbbiekben, hogy a „nem könnyű helyzetben” lévő migránsokon hogyan lehetne segíteni, hogy ne terjedjen közöttük az új koronavírus, inkább határvédelmi kérdéseket vettek elő a riporterrel.

A beszélgetés folytatásában már ismerősebb témák kerülnek elő: Bakondi elmondja, hogy a balkáni útvonalon valamennyi állam – katonai erők igénybevételével is – lezárta határait, hogy védjék az országuk állampolgárait, elsősorban a koronavírus ellen. Azonban ennek következtében a migrációs útvonal is lezárult.

A két magyar tranzitzóna kapui is bezárultak Szerbia felé – korábban napi egy-egy családot engedtek be oda az utóbbi időkben –, Bakondi György elmondása szerint azért, hogy védjék a tranzitzónákban lévők egészségét, akik közül vannak, akik heteket, hónapokat töltenek a zónákban, amíg lezajlik a menekültügyi eljárásuk.

Orbán Viktor tanácsadója arról is beszélt, hogy a görög szigeteken tudomása szerint már megjelent a menekülttáborokban a koronavírus. A több ezer embert összezsúfoló táborokban könnyen terjedhet a vírus, főleg, hogy az egészségügyi ellátás kezdetleges.

A belbiztonsági főtanácsadó végezetül közölte: mostanáig több mint 8800-an próbáltak meg illegálisan bejutni Magyarország területére a szerb vagy a román határszakaszon, ami a tavalyi év azonos időszakának számaihoz képest jelentős növekedés, de a határok lezárulása miatt komoly visszaesésre számítanak a közeljövőben. Ettől függetlenül katonák segítik a határvédelmet az említett szakaszokon.

Kiemelt kép: MTI / Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik