Belföld

„Megijedtem, ezért megütöttem, nagyot ütök” – így védekezett a rákosmenti rablógyilkos

Életfogytig tartó szabadságvesztést kért a Fővárosi Főügyészség arra a férfira, aki 2018 áprilisában halálra vert egy mozgássérült nyugdíjast azért, hogy megszerezze az értékeit a két cinkostársával. A rablógyilkosságban részt vevő másik két férfira szintén letöltendőt indítványozott vádiratában a főügyészség csoportosan és az elhárításra korlátozottan képes sértett sérelmére elkövetett rablás miatt, egyiküknek felbujtás miatt is felelnie kell.

B. Jenő Richárd már az év elején kifigyelte az idős férfi életvitelét, ezért J. Krisztiánnal elhatározta, hogy kirabolja a nyugdíjast. Tervükbe pedig bevonták a büntetett előéletű V. Dezsőt is. A háromtagú banda április 17-én a késő esti órákban elment az idős férfi házához, V. Dezső berúgta az ajtót, majd bement a házba és kutatni kezdett. Az idős férfi felébredt a zajra, V. Dezső pedig úgy megverte, hogy belehalt a sérüléseibe.

Először a kertvárosban dolgozó postásnak tűnt fel, hogy a 83 éves bácsi nem a kapuban várta a szokásos nyugdíját. A Zsaru Magazin annak idején azt írta, hogy még a telekre is bement, s szólongatta, hogy nincs-e valami baja. Miközben kereste észrevette, hogy a háza ajtaját befeszítették, s az nyitva van. Ezt követően áthívta a nyugdíjas férfi közelben lakó unokaöccsét, aki bement a házba és megtalálta a nagybátyja holttestét.

A nyomozók az áldozat környezetének meghallgatásakor megtudták, hogy az idős férfi kifejezetten zárkózott életet élt. Talán ezért is tűnhetett fel az egyik szomszédnak, még hetekkel a gyilkosság előtt, hogy az egyik éjjel az egyébként kihalt utcán többször elhalad egy Suzuki az idős férfi háza előtt lassítva. A szomszéd feljegyezte a rendszámot, és átadta a nyomozóknak, akik így eljutottak terepszemlét végző autó tulajdonosáig. Kiderült, hogy a kocsit nem sokkal a gyilkosság előtt vásárolta a gazdája az egyik rokona ismerősétől, B. Jenő Richárdtól. Az ő személye tehát egyértelműen kapcsolatban volt a gyanú szerint előzetes szemlét végző Suzukival.

Az ominózus éjjel azonban senki nem látta a környéken a Suzukit. Láttak viszont egy BMW-t, aminek a sofőrjét aznap este meg is büntették egy közlekedési kihágás miatt. Az egyik utas pont az a fővárosi J. Krisztián volt, akinek rokonai megvették a Suzukit B. Jenő Richárdtól. Az idős férfi házából elhozott tasakon pedig megtalálták a gyilkosságot elkövető V. Dezsőnek a DNS-ét.

Úgy tudjuk, hogy V. Dezső  tagadta az ölési szándékot a vallomása során. Azt mondta, hogy megijedt, amikor meglátta a bácsit, ezért megütötte. Ha pedig üt, akkor nagyot üt. Két cinkostársa viszont továbbra is tagadja a bűnösségét.

A Fővárosi Főügyészség V. Dezsővel mint visszaesővel szemben nyereségvágyból és az elhárításra korlátozottan képes sértett sérelmére elkövetett emberölés; társai ellen pedig csoportosan elkövetett rablás és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

V. Dezső letartóztatásban, cinkostársai pedig bűnügyi felügyeletben vannak.

Kiemelt kép: Police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik