Belföld koronavírus

Jobbik: a tanároknak jeles, a KRÉTA megbukott

Körülményes a belépés, lefagy a rendszer vagy csak hibaüzenetet küld.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője rövid értékelést adott a digitális tanrend eddigi tapasztalatairól.

Az első szavak mindenképpen a köszöneté kell, hogy legyenek: a Jobbik tiszteletteljes háláját fejezi ki a következő nemzedékek sorsát a kezükben tartó tanároknak!

Mint írták, ezekben a percekben is keményen dolgozik sok tízezer elhivatott pedagógus, hogy a koronavírus-járvány pusztításának következményei a lehető legkisebbek legyenek a közoktatásban.  Olyan módszertani kihívásoknak kell megfelelniük, amelyek alapjaiban különböznek az eddigi gyakorlattól, miközben a jövőt a járvány után is a kiművelt emberfők sokasága jelenti majd.

Ebben az »új világban« az oktatáspolitika mindenkori döntéshozóinak is rá kellene döbbenniük arra, hogy csakis a tudásra, a kreativitásra és az együttműködésre alapozott társadalmak nyerhetik meg a civilizáció és a katasztrófa közötti versenyfutást.

A Jobbik politikusai szerint a digitális átállás óriási erőfeszítést követel tanártól, szülőtől, diáktól, amihez joggal várnak el minden segítséget az államtól.

Tiszteletet és támogatást a pedagógusoknak!

Az ellenzéki párt sajnálatosnak tartja, hogy ebben a helyzetben  „milliónyi diák, valamint a tanáraik és szüleik életét” keserítik meg hibák. Március 16-án lépett életbe a  digitális tanrend. Az állami fenntartású intézményekben rendelkezésre áll az állami forrásokból elképesztően fölpumpált KRÉTA-rendszer.

A KRÉTA-rendszer megbukott

A Jobbik szerint pár a napos tapasztalat máris rávilágított, hogy a KRÉTA fejlesztésére, fenntartására szánt pénz sem volt elég ahhoz, hogy a rendszer működő és felhasználóbarát legyen, az egyedül arra alkalmas, hogy a fenntartó ellenőrizhesse a pedagógusok munkavégzését.

Most, amikor a járvány miatt pedagógusnak, diáknak, szülőnek használnia kellene ezt a felületet, akkor azt tapasztalják, hogy körülményes a belépés, lefagy a rendszer vagy csak hibaüzenetet küld, ha a tanár próbál üzenni, azt nem küldi el és még sorolhatnánk. A rendszer instabil ekkora terhelés mellett, arról nem is beszélve, hogy annyira primitív, hogy videók és hanganyagok fel- és letöltésére is alkalmatlan, pedig ezek megkönnyítenék a digitális oktatást.

A Jobbik emlékeztet arra, hogy a Diákparlament is kritikával illette a rendszert, mondván: az állami forrásokat valóban a fejlesztésekre kellett volna fordítani, és már régen át lehetett volna állni a digitális oktatásra. A párt szerint a kormányzat felelőtlen egy helyben topogását bizonyítja az is, hogy a tankönyvpiac államosításakor kigolyózott Mozaik Kiadó által fejlesztett digitális tananyagokat teszi most ajánlottá. A Jobbik szerint Kásler Miklós miniszternek mielőbb választ kell adnia arra, hol van a kormányzat által kifejlesztett tananyag, hová tűntek a közpénzmilliárdok.

Egy hétvége alatt darabjaira szedte a központosított oktatást a koronavírus
Az iskolák hirtelen bezárása után magukra maradtak a tanárok: ahány iskola, annyi megoldással próbálkoznak. Szülőket, diákokat, pedagógusokat kérdeztünk az első tapasztalatokról, hogy kiderüljön, működőképesnek tűnik-e a távoktatás.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik