Belföld koronavírus

Mi lesz a kutyával, ha a gazdája karanténba kerül?

A járványhelyzet a háziállatok számára is kockázatos lehet, ha a gazdájuk elkapja a koronavírust.

A járványügyi intézkedések miatt egyre több család marad otthon, a koronavírus elleni védekezésnek ebben a szakaszában így a házi kedvencek is a megszokottnál több együtt eltöltött időt nyerhetnek. A kényszerű szabadság vagy az otthoni munka alatt több figyelmet kaphatnak a macskák, és főleg a szabadtéri mozgást is igénylő kutyák. A kedvező időjárás miatt a napokban a fővárosi parkok tele voltak kutyasétáltatókkal.

A városi kutyatartók számára ajánlatos ugyan fokozottan odafigyelni a higiéniás szabályok betartására, de azt Dr. Falus Ferenc volt tiszti főorvos is megerősítette a 24.hu-nak, hogy a kutyák nem fertőződnek meg, és nem adják tovább a koronavírust a gazdájuknak. A legfőbb kockázati tényező maga a séta, ahol a gazda és a kutya is érintkezhet szennyezett felületekkel.

Azokban az országokban azonban, ahol a lakhelyelhagyást is szigorították, és pénzbüntetéssel vagy börtönnel sújtják a megfelelő indok nélküli utcán tartózkodást, külön intézkedésre volt szükség arra, hogy mi legyen a kutyasétáltatással. Olaszországban a napokban ellentmondó híradások jelentek meg arról, le lehet-e vinni a kutyákat, de az olasz Belügyminisztérium a múlt hét végén azt közölte, a kutyásoknak minden további nélkül ki lehet állítani az engedélyt.

A rendkívüli időszakban viszont olyan helyzetek is előállhatnak, amelyek kifejezetten az állatokat veszélyeztetik, ráadásul erre még nem készült fel a jogi szabályozás.

A Társaság a Szabadságjogokért honlapján összegyűjtötte a koronavírussal kapcsolatban felmerülő jogi kérdéseket, de – mint azt elismerik – egyelőre ők sem találtak választ a vonatkozó törvények alapján arra a kérdésre, hogy mi történik egy kutyával vagy más háziállattal, ha a gazdája kórházi karanténba kerül.

Egy hasonló helyzetre alkalmazható viszont a rendőrség szolgálati szabályzata, amely szerint, ha a rendőrök valakit előállítanak, akkor a növények, a haszon- és díszállatok gondozásáról a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell intézkedni, de ez nem feltételül érvényes a járványhelyzetre, amikor az önkormányzatok feladata lett a házi karanténba kerülő emberek gondozása is.

Van azonban olyan magánkezdeményezés, amely próbál gyors és hathatós megoldást találni erre a helyzetre, hiszen a hatóságok közötti információ-átadás elmaradása vagy a jogi procedúra elhúzódása is életveszélyes lehet az állatokra.

A Szurkolók az Állatokért és a Macskaárvaház Alapítvány riadóláncot szervez, amelynek az a lényege, hogy az önkéntesek azonnal értesüljenek olyan esetekről, amikor kórházi karatén, vagy a járvánnyal összefüggő egyéb elháríthatatlan akadály miatt magukra maradnak egy lakásban vagy egy családi ház kertjében az állatok.

Olyan riadóláncot igyekeznek kiépíteni, amelyben lehetőleg minden település 30 km-es körzetében legyen aktivista, vagy a két kezdeményező szervezethez csatlakozó más civil szervezet, ők a vészhelyzetben átmenetileg el tudják látni az állatokat. Képtelenség felvállalni korlátlan mennyiségű ellátást vagy gyógykezelést, de azt mindenképp szeretnék elérni, hogy a koronavírus miatt bajba került gazda kiesése következtében egyetlen állat se haljon éhen vagy szomjan. Ilyen esetben a gazda felhatalmazásával rendőri, jegyzői vagy polgárőri segítséggel akár be is hatolhatnának a lakásba, hogy gondoskodjanak az állatról. Az igényt az info@szurkolokazallatokert.hu emailen lehet bejelenteni.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Ajánlott videó

Olvasói sztorik