Belföld koronavírus

Mehetek játszótérre a gyerekkel? Levihetem a kutyát? Rendelhetek ételt?

A koronavírus miatt napról napra változó szabályok között számos gyakorlati kérdés felmerül, ezeket próbáljuk megválaszolni Falus Ferenc volt tiszti főorvos segítségével, aki azt is elmondja, szerinte elegendőek-e a jelenlegi intézkedések, és el fogjuk-e kapni a fertőzést.

Napról napra írja át a szabályokat a koronavírus-járvány, a szerdai veszélyhelyzet és a péntek esti (később az óvodákra és bölcsődékre is kiterjesztett) iskolabezárások kihirdetése után hétfőn újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a kormány.

Közben számos gyakorlati kérdés felvetődik: mit tehetünk és mit tanácsos elkerülnünk a jelenlegi helyzetben? Dr. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos segítségével próbáljuk megválaszolni ezeket.

Kerülni kell a játszótereket?

A bölcsődék, óvodák és iskolák bezárása után sok szülő bizonytalan abban, viheti-e egyáltalán friss levegőre a gyerekét, és ha igen, tényleg kerülnie kell-e a játszótereket, két budapesti kerületben ugyanis már le is zárták azokat. Frissítés: kedd délután már az összes fővárosi játszótér lezárásról döntött Karácsony Gergely.

Falus Ferenc ugyan azt tanácsolja, hogy lehetőleg minél többet maradjunk otthon, és minél kevesebb emberrel érintkezzünk, a játszótereket nem tartja kiemelten veszélyes helynek.

A legfontosabb az, hogy a szülők tartsanak két méter távolságot egymástól, attól kevésbé kell tartani, hogy a gyerekek a játékokról összeszedik a vírust. A fertőzés terjedésének fő forrásai nem a gyerekek, hanem azok a fertőzöttek, akik már rendelkeznek tünetekkel, és cseppfertőzéssel – köhögéssel, tüsszentéssel – adják át a fertőzést. Szerencsére az eddigi adatok alapján a gyerekeket ritkán és kevésbé betegíti meg a koronavírus

– mondja Falus Ferenc.

Tényleg ne találkozzak a legjobb barátommal sem?

Ne! – szól a szakember tömör válasza. Bár sokszor elhangzik az a tanács, hogy elsősorban a nagyobb csoportokat kerüljük, a volt tiszti főorvos szerint a leghelyesebben akkor járunk el, ha a lehetséges minimumra korlátozzuk a személyes kapcsolataink számát, így

a barátainkkal is inkább tartsuk telefonon vagy neten a kapcsolatot.

Ha kerülöm az embereket, autóval vagy biciklivel azért elmehetek kirándulni?

„Annak ugyan kicsi a kockázata, hogy valaki az autóban ülve vagy egyedül az erdőben megfertőződjön, a járvány jelenlegi szakaszában azonban az a kívánatos, hogy lehetőleg ne lépjünk ki a lakásból. Most az a legfontosabb, hogy elkerüljük a járvány első csúcsát, és az ellátórendszer képes legyen ellátni az új eseteket, ehhez pedig a minél kevesebb személyes érintkezés a kulcs. Aki pedig köhög, náthás vagy egyéb influenzaszerű tünetei vannak, az semmiképp se menjen sehová” – mondja Falus Ferenc.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Rendelhetek vagy elhozhatok-e ételt vendéglátóhelyekről?

Többektől hallottuk, hogy a melegétel-vásárlással kapcsolatban is vannak aggodalmaik, hiszen nem tudhatják, az előállítás során ki került kontaktusba az ebédjükkel. Falus szerint attól nem kell tartani, hogy az ételtől megfertőződünk, a csomagolás viszont nem teljesen kockázatmentes, így azzal járjunk el körültekintően.

Ha nem a saját dobozunkban vesszük át az ételt, mossunk utána kezet, az étel mikrózása vagy újrafőzése után pedig egészen nyugodtak lehetünk, ezek a módszerek szinte biztosan elpusztítják a nem túl ellenálló vírust.

Kutyám van, muszáj levinnem sétálni, mit tegyek?

Természetesen a kutyát levihetjük sétálni, az utcai interakciókban megint csak a kétméteres távolságtartás szabályát kell hangsúlyozni. A szakember továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a „kutyázás” után mindig azonnal mossuk meg a kezünket, mert bár a kutyák nem fertőződnek meg, és nem is adják át a koronavírust a gazdájuknak, „a vírus vígan elvan a kutya szőrén, ha odakint az állat belefekszik valamibe”, így plusz kockázati tényező, hogy onnan a kezünkre kerülhet.

Van egy nyaralóm, vidéken élnek a rokonaim, érdemes átmenetileg odaköltöznöm?

Ha valaki megengedheti magának, akkor igen, jól teszi, ha elhagyja a nagyvárost, vidéken jellemzően jobb a levegő, és kevesebb emberrel fog találkozni, azaz kisebb az esélye a fertőzésnek – mondja Falus Ferenc.

Koronavírus: így védekezzen, ha kénytelen emberek közé menni
Fontos, hogy az ember tényleg csak akkor induljon el otthonról, ha muszáj.

Elegendőek a jelenlegi intézkedések?

A hétfői intézkedésekkel lezárták a határokat, általánosan betiltották a rendezvényeket, éttermek, kávázók és más boltok pedig csak délután háromig tarthatnak nyitva, kivételt csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a drogériák jelentenek. A volt tiszti főorvos minden olyan intézkedéssel egyetért, ami korlátozza az emberek mozgását, ám a rendelkezést annyiban felemásnak tartja, hogy a nem létfontosságú vásárlásokat 15 óráig továbbra is lehet bonyolítani.

Ne most menjünk ruhát vagy új bútort nézni, ha valamire feltétlenül szükségünk van, akkor próbáljuk meg online megrendelni

– javasolja a Nyírő Gyula Kórház egykori főigazgatója.

Megjelent a rendelet: ezek a változások lépnek életbe éjféltől
Bezár sok bolt, vendéglátóhely délután háromkor. A 70 éven felülieknek lakáskarantént javasolnak. Nyilvántartásba veszik az egészségügyi tanulókat, hogy a válság fokozódásakor bevonhassák őket az ellátásba.

Én is el fogom kapni?

Valószínűleg igen. Hogy egy vírussal szemben kialakuljon a nyájvédettség, ahhoz vagy védőoltás szükséges (ez a koronavírus esetében egyelőre nem áll rendelkezésre), vagy a lakosság kétharmadának át kell esnie rajta. A leglényegesebb kérdés most az, mennyire lehet széthúzni ezt a folyamatot, hogy minél kevesebben betegedjenek meg egyszerre.

Hogy milyen sebességgel duplázódik a fertőzés, az nem a karanténon vagy a határzáron múlik, hanem hogy mi magunk mennyire vagyunk hajlandóak betartani az ajánlottakat

– mondja Falus Ferenc.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik