Belföld koronavírus

Megjelent a rendelet: ezek a változások lépnek életbe éjféltől

Bezár sok bolt, vendéglátóhely délután háromkor. A 70 éven felülieknek lakáskarantént javasolnak. Nyilvántartásba veszik az egészségügyi tanulókat, hogy a válság fokozódásakor bevonhassák őket az ellátásba.

Hétfőn este megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely részletesen szabályozza azokat az intézkedéseket, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök nagy vonalakban már ismertetett délelőtt a parlamentben.

Lezárják Magyarország határait, minden rendezvényt betiltanak, háromkor zárnak az éttermek
A kávézók és az éttermek délután háromig lehetnek nyitva, az élelmiszerboltokat nem érintik a korlátozások.

A rendeletet a címe szerint „az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése” érdekében hozták. Nézzük tehát az intézkedéseket, amelyektől a koronavírus-járvány elterjedésének megfékezését várja a kormány:

 • 15 órától másnap reggel 6 óráig csak a dolgozók lehetnek jelen a vendéglátó üzletekben. Magyarul délután 3 után bezárnak a vendégek előtt az éttermek, bárok, kocsmák, kávézók, és az összes többi vendéglátóhely.
 • Van azonban egy kivétel: elviteles megrendelésre be lehet ugrani a helyekre.
 • „A  70. életévüket betöltött személyeket a kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el” – áll a rendeletben, ami azzal folytatódik, hogy az otthoni karanténba vonuló idősek ellátásáról a települési önkormányzat polgármestere köteles gondoskodni.
 • Zárt helyen és nem zárt helyen is betiltják a zenés, táncos rendezvényeket”.
 • Egyéb rendezvényeket sem lehet megtartani. Kivételt képeznek a „vallási közösség szertartási, továbbá a polgári házasságkötés és a temetés”.
 • Sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet rendezni.
 • Színházak, mozik, múzeumok, közgyűjtemények, közösségi színterek, közművelődési intézmények (könyvtárak) mind bezárnak.
 • „Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket
  árusító üzlet, továbbá a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás
  és a  dohánybolt kivételével” bezárnak a boltok délután 3-tól másnap reggel 6-ig.
 • A fenti szabályokat megsértőket legkevesebb ötezer, maximum fél millió forintra bírságolhatják.
 • A szabályok ellenőrzése a rendőrség feladata. A rendőrség kényszerítő intézkedéseket is alkalmazhat.
 • A kiállított okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, az ügyfélszolgálatokon nem lehet azokat átvenni.
 •  Az innovációért és technológiáért felelős miniszter a járvány megelőzése, „illetve következményeinek elhárítása, a  magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében, a  járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából jogosult bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére”.
 • Kásler Miklós is kap feladatot: nyilvántartást kell készíttetnie a „közép- vagy felsőfokú egészségügyi szakképzésben, főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi
  alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az  egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő személyekről”. Őket bevonhatják az egészségügyi ellátásba, ha fokozódik a válság.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik