Belföld koronavírus

Szüneteltetik a járatokat Milánóból, zajlik a kontaktuskutatás az 5 fertőzött esetében

A hétvégi kamionstopot feloldották, Magyarországon öt koronavírusos beteg van. Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs.

Az operatív törzs javaslatot tett a március 15-i központi ünnepség törlésére, jelentették be a szombati sajtótájékoztatón. A javaslatot nem sokkal később a kialakult helyzetre tekintettel el is fogadta.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, arról is döntöttek, hogy szüneteltetik a Milánó-Budapest és a Milánó-Debrecen járatokat, az intézkedés végrehajtása pedig már folyamatban van.

Felhívta rá a figyelmet, hogy ha valaki a tisztifőorvosok által kiadott intézkedéseknek nem veti alá magát, akkor szabálysértést követ el. Jelenleg két iráni állampolgár nem hajlandó karanténba menni, ellenük büntetőeljárás indul (később végül bevitték őket). Kiemelte, ha valaki nem tartja be a szabályokat és megfertőz valaki, akkor súlyos testi sértés miatt tartozik felelősséggel. Ha valaki emiatt meghal, az halált okozó testi sértést jelent, aminek súlyosabbak a következményei.

Közölték, Magyarországon három iráni, egy brit és egy magyar beteget regisztráltak. Négyen a budapesti Szent László kórházban, egy valaki pedig a debreceni Kenézy Gyula kórházban került elkülönítésre. Zajlik mindegyikük esetében a kontaktuskutatás jelenleg is.

Ezért halálos a koronavírus
A vírus saját érdekében lecsendesíti az immunrendszer egyes reakcióit, de másokra nincs hatással: ezek okozhatnak halált.

A két iráni diák jól van, egyikük barátnője a harmadik karanténba helyezett iráni. Ő tegnap rosszul volt, de mára jobban lett. A 70 éves magyar koronavírusos nemrég műtéten esett át, az immunrendszere károsodott, de az állapota stabil. A feleségét kivizsgálják. A fia sokat jár külföldön, lehet, hogy tőle kapta el a betegséget, de ő jelenleg nem tartózkodik Magyarországon. A brit, Debrecenben karanténba helyezett betegről közölték, amint az állapota megengedi, felszállítják a Budapesten kijelölt izolációs épületbe.

A Szent László kórházban egyre többen kerülnek karanténba, a diáklányok mellett egy japán turistacsoportot is bevittek. Emiatt felkészülnek arra az eshetőségre is, hogy egyre több ilyen férőhelyre lesz szükség az országban, így a kórházban megkezdődött a betegek áthelyezése és a kapacitás bővítése arra az esetre, ha a gyanús és igazolt betegek száma nőne.

Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy a japán turisták jól vannak, tesztjük negatív lett, el is hagyhatták a kórházat. 

A büntetésvégrehajtási intézményekre járványügyi terv kerül kidolgozásra, hogy egy ilyen zárt közösségben is megelőzhető legyen a járvány. A börtönökből csak kiemelten fontos indok alapján, egyedi engedélyekkel lehet eltávozást kérni. Azok a fogvatartottak, akik jó magaviseletük alapján méltóvá váltak arra, hogy akár rövid időre elhagyják az intézetet, azok a járványügyi helyzet függvényében ezt később megtehetik.

Hétvégére a kamionstopot feloldották, hogy akadálytalan lehet az áruellátás.

Az űrből is látszik a koronavírus hatása
Rekordidő alatt felépített kórház, kiürülő városok, turistalátványosságok, zarándokhelyek Kínától Iránig.

Sok szülő szeretné tudni, hogy ha pedagógusokról vagy diákokról tudják, hogy fertőzött területen jártak, mit tegyenek. Az iskolák értesítést kaptak az ajánlásokról és ezt a szülők is láthatják az e-napló rendszeren keresztül. A pedagógusokat kérik, hogy akik fertőzött területen jártak, maradjanak otthon két hétig, és ha a szülők gyermekeikkel olyan helyen jártak, ahol a fertőzésveszély kiemelten magas, ne menjenek iskolákba. Ez igazolt hiányzásnak minősül.

Külföldön hét magyar állampolgár van karanténban: egy Németországban, egy Olaszországban, három Japánban, kettő pedig Vuhanban. Közülük csak egy Japánban élő magyar igazoltan koronavírusosos.

Ma hajnalban pedig hazaértek azok a magyarok, akik Tenerifén voltak zárlat alatt, nekik további megfigyelésre nem szükséges bevonulniuk.

Az elmúlt 24 órában tovább nőtt a fertőzöttek száma Közép-Európában, minden környező országban megjelent a vírus. Ausztriában 66, Horvátországban 11, Romániában 9, Szlovéniában 7, Csehországban 9, Lengyelországban 5, Szlovákiában pedig 3 beteg van.

A védekezésnek abban a szakaszában vagyunk, amikor fontos a lakosság együttműködőse. A kormány tájékoztató kampányt indított el a hivatalos honlapon, itt Győrfi Pál ad tájékoztatást.

Eddig 6713 hőkamerás ellenőrzés történt a reptereken és 422 egészségügyi vizsgálat a közúti határátkelőknél.

Haldoklik a turizmus, légitársaságok omolhatnak össze
A koronavírus terjedésével párhuzamosan ürülnek ki a világ legfelkapottabb turisztikai látványosságai, miközben világszerte zuhan a szállodai foglalások száma. A légitársaságok már most megérezték a járványt, a Flybe csődje pedig csak a kezdet lehet.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik