Belföld

50 ezer forintos büntetésekkel reguláznák meg az elszabadult Orosz Mihály Zoltánt

Pénzbüntetéssel is sújtható a következő testületi üléstől Nagykállón az a képviselő, aki megsérti képviselőtársát vagy a tanácskozás méltóságát – tudta meg a 24.hu, miután a testületi többség megszavazta az erről szóló előterjesztést a múlt csütörtöki ülésen.

A lépés hátterében valójában – ahogy ezt a nyírségi kisváros polgármestere, Horváth Tibor megerősítette portálunknak – Érpatak korábbi polgármestere, az ősszel a nagykállói testületbe függetlenként bejutó Orosz Mihály Zoltán személye és közgyűlési aktivitása áll.

„Ha nincs kamera, Orosz Mihály Zoltán állat módján viselkedik, ordít, múltkor már az öklét emelte”
Érpatak korábbi polgármestere ősszel visszatért a politikába, Nagykállóban lett képviselő. Itt nemcsak a korábbi polgármesterrel áll háborúban, de az újjal is, pedig ők nemrég még szövetségesek voltak. Riport.

Ahogy riportunkban bemutattuk, Orosz és Horváth ősszel közösen kampányolva, afféle szövetségesként indult a Nagykállót ciklusok óta irányító fideszes Juhász Zoltán ellen, akinek korrupciógyanús ügyeiről számos cikk született az előző években. Horváth független jelöltként győzött, és Orosz is bekerült a testületbe, ahol azonban gyorsan megszűnt a közös ellenfél kovácsolta politikai barátság.

Az okokat a felek különbözőképp indokolták. Orosz például azt mondta a 24.hu-nak, hogy szerinte Horváth az előző polgármester „képviselő-testületben maradt cinkostársaival összefogott, és ezekkel próbálja ugyanazt a programot folytatni, melyet Juhász Zoltán is elkezdett”, figyelmen kívül hagyva a választói igényt. Ezen túl hozzátette: „olyan szavahihetőségét elveszítő, szakmailag és emberileg megkérdőjelezhető vezetőnek tartom őt, aki hazug ígéretekkel, választóit becsapva, méltatlanul került a polgármesteri székbe.”

Horváth Tibor másképp látja a konfliktus okát. Szerinte Orosz mára komoly teherré vált az egész hivatal számára.

Folyamatosan adja be az adatigényléseit, rengeteget kell neki fénymásolni, több ezer oldalt, nagyon sok munkaóra ez. Aztán ha teljesítettük, jön az újabb igény

– fejtegette irodájában, amikor pár hete nála jártunk. Ezen kívül említette még, hogy a

testületi ülések háromszor hosszabbak miatta. Rengetegszer közbeszól. Tiszteletlenül. Mindent kommentál, és a legzavaróbb, hogy folyamatosan közvetíti élőben a csatornáján. Beszél is közben, és amellett, hogy ez idő alatt ő maga sem figyel, nagyon zavaró, hogy folyton egyszerre beszélünk.

Egy zárt ülésen majdnem tettlegességre is sor került, amikor a Horváth szerint Orosz egy belső anyagot akart volna nyilvánosságra hozni:

Összeszólalkoztunk, odamentem, hogy elvegyem tőle a dokumentumot, kértem, ne tegye, erre csak hajtogatta, zsebébe tette, aztán elborult az agya, kivetkőzött magából. Ütés végül nem volt, de ez nem rajta múlt, hanem azon a bizottsági tagon, aki vagy háromszor megfogta a kezét. Ha nincs kamera, akkor Orosz Mihály Zoltán állat módján viselkedik, ordít, kiabál, káromkodik, anyázik, a múltkor is eldurrant az agya, már az öklét emelte, úgy fogták meg. Nem méltó az ő viselkedése Nagykállóhoz.

A múlt heti előterjesztésben egész pontosan az szerepel, hogy az elmúlt időszakban megtartott ülések tapasztalata alapján „az egyes képviselő-testületi tagok egymással szemben tanúsított magatartása szükségessé teszi a tanácskozás méltóságának megtartására alkotott rendelkezések bevezetését.”

Horváth Tibor. Fotó: Marjai János / 24.hu

Erre pedig Nagykállón a széksértés bevezetését találták ki.

Definíció

„Széksértés, főnév (jogtudomány, elavult, hivatalos) Törvényhatósági, városi v. községi képviselőtestületi (köz)gyűlésen (v. régen bíróság előtt> a tagokat v. a tanácskozás méltóságát sértő kijelentés, ill. zavaró magatartás miatt a régi jogszokás szerint büntetendő cselekmény. Széksértés miatt v. széksértésért pénzbüntetésre ítélték, kizárták a közgyűlésből.”

 

Forrás: A magyar nyelv értelmező szótára

Az előterjesztés szerint „széksértést követ el, az a testületi tag, aki a tanácskozás méltóságát sérti, valamint a képviselő-testületi tagot sértő kifejezéssel él.”

A széksértés tényéről a testület vita nélkül, azonnal dönthet, és bármelyik képviselő indítványozhatja a büntetés kirovását, a döntés ellen fellebbezni nem lehet.

  • A széksértést elkövetőjének 30-50 ezer forintos rendbírságot kell befizetnie,
  • a jegyző ezentúl a helyi lapban tájékoztatja a lakosságot a bírság befizetéséről vagy annak elmulasztásáról.

A 24.hu az előterjesztés megszavazása után megkereste a polgármestert, arról érdeklődve, hogy a széksértés tényleg Orosz Mihály Zoltán miatt került-e terítékre. Horváth ezt elismerve azt írta:

Megszavaztuk a módosítást, a következő ülésen már használhatjuk. Ez a parlamentben alkalmazotthoz hasonló lehetőség arra, hogy megőrizzük a méltóságunkat, illetve az ülések komolyságát. Azt, hogy (Orosz Mihály Zoltán – a szerk.) alaptalan vadakat dobál, elviseljük, de a patkányozást, trógerezést, bérencezést szeretnénk, ha kívül hagyná. Ennyi a cél, bízunk benne, hogy így megválogatja majd a szavait.

Facebook-oldala szerint Orosz felháborodva fogadta a széksértés bevezetését.

Újabb elképesztő rendelettervezet DÖBRÖGFALVÁN: „SZÉKSÉRTÉS” ürügyén a képviselő-testület rögtönítélő bírósággá alakul át és politikai inkvizíciós testületként 30 000. és 50 000 forint mértékű bírságokat akar osztogatni azon képviselő ellen, aki megmondja szemükbe az igazságot, FELLEBBEZÉSI ÉS JOGORVOSLATI LEHETŐSÉG NÉLKÜL!

– írta az immáron Nagykállón aktív volt érpataki polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik