Belföld

Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő aktuális adatai alapján az Mfor megnézte, hogy mennyit változtak a kórházi várólisták a tavalyi állapotokhoz képest. A betegszám csökkenése és a kisebb-nagyobb mértékben mérséklődő várakozási idő pozitívum, ami köszönhető annak, hogy a kormány 2010 óta összesen 25 milliárd forintos többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek elvégzésére, de annak is, hogy sokan már a magán egészségügyi szolgáltatóknál keresik a gyógyulást – jegyzi meg a portál.

NEAK legfrissebb adatai szerint így néz ki a legtöbb átlagos várakozást igénylő műtétek top hetes listája:

1. szívbillentyűműtét 144 nap

2. térdprotézisműtét 125 nap

3. laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri műtétek 99 nap

4. csípőprotézis-műtét 72 nap

5. ortopédiai nagyműtétek 68 nap

6. jelentős kiterjesztési gerincműtétek 63 nap

7. nyitott szívműtét 50 nap

Az Mfor arról is ír, hogy egy csípőprotézis-műtétre ma Magyarországon a tervezett 234 nappal szemben 72 napot (tavaly 94) kellett várniuk a betegeknek átlagosan. Jelenleg 3539 ember vár az állami egészségügyi intézményekben arra, hogy megműtsék a csípőjét, amire Észak-Magyarországon még mindig közel fél évig, 175 napig, Délközép-Magyarországon és Északközép-Magyarországon 37 napig kellett várni az elmúlt fél év statisztikái szerint.

A szürkehályogműtétre 30 napot kell várnia annak a 10 761 főnek, aki jelenleg a NEAK várólistáján szerepel (tavaly 44 nap). Nyugat-Dunántúlon ez akár 38 nap is lehet, míg Észak-Magyarországon 17 nap.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik