Belföld

Elítélték a tömegszerencsétlenséget okozó debreceni villamosvezetőt

Bűnösnek mondta ki a bíróság azt a villamosvezetőt, aki tömegszerencsétlenséget okozott másfél évvel ezelőtt Debrecen belvárosában..

Az elsőfokú bíróság maradandó fogyatékosságot és tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találta bűnösnek, és ezért őt 1 év 8 hónap fogházra ítélte. Ennek a végrehajtását azonban 3 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság emellett 2 év 6 hónapra eltiltotta a vasúti jármű vezetésétől, valamint kötelezte a 672 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A vezető az 1-es villamossal haladt a Kálvin tér felől a Miklós utca irányába. A szerelvény a Piac – Széchenyi – Kossuth utcák kereszteződése előtti megállóhelyen megállt. Az utasok le- és felszállását követően a villamosvezető úgy indult el és hajtott a kereszteződésbe, hogy ekkor a részére kihelyezett, a villamosközlekedés forgalmát irányító lámpa tiltó jelzést mutatott.

A szabálytalan elindulása és a nagyfokú figyelmetlensége folytán nem biztosított elhaladási elsőbbséget a neki jobbról érkező egyik helyi járatú autóbusznak. A villamos emiatt fékezés nélkül, körülbelül 20 kilométer/óra sebességével nekiütközött az autóbusz bal oldali részének.

Az ütközést követően a villamos kisiklott, majd 5 métert gurult és megállt, miközben az autóbusz hátsó része sodródni kezdett, áttért az ellentétes irányú autóbusz forgalmi sávba, ahol az intenzív fékezést követően az ütközési ponttól számítva közel 69 méter távolságban állt meg.

A villamosvezető 12 másodperccel korábban indult el a megállóhelyről, mint ahogyan azt részére a fényjelző készülék lehetővé tette volna. A balesettel érintett járműveken több utas tartózkodott, többségük az üléseken foglalt helyet. A villamoson és az autóbuszon utazók közül az ütközéstől 11 személy sérült meg, közülük négyen 8 napon túl gyógyuló, míg további hét utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az autóbuszon utazó egyik asszonynak maradandó fogyatékossága lett.

A villamosvezető azt beismerte ugyan, hogy balra nézett, de jobbra nem, mégsem érezte magát hibásnak a történtekért. A fázistervet, a jelzőlámpák működését kifogásolta, és finoman szólva sem értett egyet a tanúk állításaival.

Tóth Ildikó bíró az ítélet indokolása során azonban azt mondta, hogy az ítéleti tényállást, mind a szakértői vélemények, mind a tanúvallomások és más bizonyítékok is alátámasztották.

A bíró szerint viszont a szakértői vélemény teljes mértékben alátámasztotta a tanúk által elmondottakat, amelyek nem ébresztettek kételyt a jelzőlámpák fázisterve felől.

Tóth Ildikó elmondta még, hogy amennyiben az autóbusz sárga jelzésre haladt be a kereszteződésbe, a villamos vezetőjének tilos jelzésre kellett ugyanezt megtennie. A mért és a számítható adatok, a dokumentált okirati bizonyítékok pedig teljesen összhangban voltak a fázisterv adataival. Megállapítást nyert az is, hogy a villamossal a sofőr lényegesen hamarabb indult el, mint ahogy szabadjelzést kapott. Azaz az ütközés bekövetkezésekor a villamosnak még tilos jelzése volt.

A bírónő kiemelte, hogy csak a buszvezető lélekjelenlétén és vezetéstechnikai manőverén múlt az, hogy nem történt sokkal súlyosabb tragédia. Az, hogy megfogta a buszt, hogy el tudta kormányozni fontos volt, hisz a jármű kiköthetett volna a sarki drogériában is.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte a villamosvezető alapvető és durva közlekedési szabályszegését és a súlyos sérültek számát, akik közül egy ember maradandó fogyatékossággal gyógyul, ugyanakkor enyhítő körülmény, hogy a férfi büntetlen előéletű és kifogástalan közlekedési előélettel rendelkezett.

A bíró a végén kiemelte, hogy ez egy annyira tudatos figyelmen kívül hagyása volt a legalapvetőbb közlekedési szabályoknak – illetőleg maga az a tény, hogy egy olyan tömegközledési járműről van szó, ahol utasok bízzák rá az életüket a járművezetőre -, hogy indokolt volt a sofőr vasúti járművezetéstől való eltiltása is.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a döntést tudomásul vette, míg a villamosvezető és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik