Belföld

Ceglédi halálos gázolás: az ügyészség nem iparkodik

Tíz hónappal a tavaly húsvét előestéjén, Cegléd belvárosában történt halálos gázolás után sem döntött még az ügyészség arról, hogy egyáltalán emel-e vádat, és ha igen, milyen büntetést kér az elkövetőre. Sőt, az ügyészség friss tájékoztatása szerint még az is lehet, további egy hónap fog eltelni addig.

A 24.hu ismét rákérdezett az ügyészségnél, hogyan halad az ügy kivizsgálása, mert január közepén azt konstatáltuk, hogy csigalassú fokozatba kapcsolt az eljárás. Ugyan a rendőrség – bő 5 hónappal az egy halálos áldozatot és egy súlyos sérültet követelő gázolás után – október elején végzett a nyomozással, és az iratokat vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek, de az ilyen esetekben szokásos 1-2 hónapos átfutási idő után sem jutott el az ügy a vádemelésig. Az ügyészség mostani érdeklődésünkre ezt válaszolta:

A korábbi tájékoztatáshoz képest annyi változás történt, hogy az ott említett köztes intézkedésről határozat véglegessé vált, így az ügyben a vádemelés előkészítése folyik tovább. Várhatóan egy hónapon belül sor kerülhet a vádemelés kérdésében az ügyészi döntés kiadására.

Erre az ügyre a város lakosságának jelentős része nagyon figyel. Nagy kontrasztot éreznek egy másik, tavaly nyár végén történt halálos gázolás és eközött az ügy haladási sebessége között. A négy hónappal később történt esetnél (két biciklist ütött el egy ittas gyorshajtó, egyikük meghalt) már tavaly novemberben letartóztatták az elkövetőt, igaz, ott a gázolónak egy másik törvénysértése miatt (szintén ittasan vezetett) már felfüggesztett börtönbüntetése volt, ennek hatálya alatt történt a tavaly nyár végi gázolás.

Ezen a héten, 10 hónappal a gázolás után megemlékezés lesz a baleset helyszínénél.

Helyieket egy most péntek éjszaka történt eset is felháborítja. Valaki a húsvéti gázolás áldozatának az emlékhelyénél (a baleset helyszínénél, egy fa emlékező szalagokkal van tele, és rendre sok mécses veszi körül a fát) szétrugdalta a mécseseket. A randalírozót a rendőrök gyorsan elfogták.

A város lakosságának egy részét a nem ritka – olykor halálos – közlekedési balesetek összefogásra sarkallták. A Facebookon szerveződött egy csoport, amely a közlekedési morál javításáért küzd, a biztonságos közlekedést hirdető matricákat osztogat, a szabályos közlekedést segíti elő. Felvonulást is szerveztek ősszel. A város korábbi vezetése, a fideszes polgármester, Takáts László és párttársai, valamint a helyi rendőrség éveken át fittyet hánytak a lakosok jajkiáltására, pedig két éve még aláírásgyűjtés is szerveződött annak érdekében, hogy a városvezetés és a rendőrség vessen véget a balesetveszélyes belvárosi száguldozásoknak. A lakosság a tavaly őszi önkormányzati választásokon leváltotta a polgármestert. Az új polgármester, az ellenzék által támogatott, de független Csáky András egészen máshogyan áll hozzá a dologhoz, az ő vezetésével az önkormányzat a halálos gázolás utcájában egy Véda-kapu felállítását készíti elő, amely az eddigi ígéretek szerint április környékére állhat fel.

Cegléden tavaly húsvét előestéjén a belvárosban történt tragédia, a szakértői jelentés szerint 100 kilométer per óra feletti tempóval száguldó BMW-s elütött két helyi fiatalt, a lány meghalt. Az autóban traffipaxérzékelő- és blokkoló berendezés volt, és a szakértői jelentés szerint működött, vagyis blokkolta a traffipax működését. A gyárilag mintegy 300 lőerős BMW-nek durván 100 plusz lóerőt jelentett a beépített teljesítménynövelő, amely a szakértői jelentés szerint a baleset utáni átvizsgálásakor is bekapcsolt állapotban volt.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik