Belföld

Publicus: a fideszesek 40 százalékának tetszik, ami Budapesten történik

A Népszava megbízásából január végén-február elején készített közvélemény-kutatást a Publicus Intézet, eszerint a lakosság 35 százaléka elégedett azzal, ami az országban történik, de még a Fidesz táborában is komoly tiltakozás kíséri például azt, hogy a kormány erővel Debrecenbe költözteti a Természettudományi Múzeumot.

A felmérésből kiderült, hogy

  • a fővárosi lépésekkel a lakosság 43 százaléka van jelentős részben vagy teljesen kibékülve. A Fidesz-tábor nagy szeletének, majdnem 40 százaléknak tetszik, ami Budapesten történik.
  • Az ellenzéki tábor, amelyik megszavazta a baloldali jelölteket, csak kevéssel 50 százalék fölötti elégedettséget mutat, érezhetően gyorsabb és láthatóbb eredményekben reménykedett.
  • Decemberben még csak a válaszadók 40 százaléka gondolta azt Karácsony Gergelyről, hogy érdemi tárgyalópartnere a kormánynak, másfél hónappal később már 45 százalék tartja róla, hogy eredményesen tudja képviselni a budapestiek érdekeit a kormány álláspontjával szemben.
  • A DK szavazóinak csak háromnegyede látja sikeresnek Karácsony Gergely munkáját.
  • 32-ről 38 százalékra emelkedett azok aránya, akik tartanak tőle, hogy a főpolgármesternek nem lesz elég súlya a kormánnyal szemben.

A Publicus felmérése azt mutatja, Karácsony Gergely széles ellenzéki összefogás esetén minden bizonnyal újra megnyerné a választást, ha azt most hétvégén rendeznék meg.

Kiemelt kép: Mónus Márton/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik