Belföld

Karácsony elárulta: súlyos csomagot visz holnap Orbánnak

Karácsony Gergely friss Facebook-posztban számolt be arról, hogy mit visz holnap, arra a kormányülésre, ahova Orbán Viktor meghívta őt. Miután ma tartották a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését, ez alapvetően hatott Karácsony Gergely Orbán Viktornak készített „csomagjára”.

Karácsony: A főváros nem lehet alávetettje a kormánynak
Alakuló közgyűlést tartanak a budapesti Városházán. Megszavazták a főpolgármester-helyetteseket. A fideszeseknek egyelőre szokatlanul áll az ellenzéki szerep.

Azt írta:

Egyetlen dolgot viszek magammal a Várba: a programomat.

„Hiszen ennek végrehajtására adtak felhatalmazást a budapestiek, és én ehhez ragaszkodom. Ez a program a kormány élsport-fókuszú beruházási terveivel szemben egy zöld- és egészségfókuszú fejlesztési irányt jelöl ki a városnak.

A Városliget ügyében a mai közgyűlési döntés világos mandátumot adott: új, még el nem kezdett épület a Ligetben nem épülhet, ezek helyett a zöldfelületet kell megnövelni.

Így folytatta:

  • Kezdeményezni fogom holnap a kormányülésen, hogy az így megtakarított összeget a budapesti közlekedés fejlesztésére fordítsuk.
  • A közgyűlés felhatalmazott arra is, hogy első és legfontosabb dolgunknak a kormánnyal közösen az Egészséges Budapest program folytatását, a budapesti járóbeteg-ellátás javítását, a kerületek diagnosztikai felszereltségének fejlesztését tekintsük.

Ezt követően minden egyes budapesti beruházásnál három szempontnak kell érvényesülnie.

  1. Nem csökkenhet a városban a zöldfelületek aránya.
  2. Minden beruházásnak fenntarthatóan működtethetőnek és finanszírozhatónak kell lennie.
  3. Az összes beruházás költségének átláthatónak és ellenőrizhetőnek kell lennie.

Bejegyzését így zárja a főpolgármester:

Ezt képviseltem a választási kampányban, ezt képviseltem a mai Fővárosi Közgyűlésén, ezt fogom képviselni holnap a kormány ülésén. Mert ez Budapest érdeke. És mert ezzel bíztak meg a budapestiek.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik