Belföld

Legyen elég a kirekesztésből – érvel a fideszes polgármester, aki félreállítana egy ellenzéki képviselőt

A XVI. kerület polgármestere a közbeszerzési és a pénzügyi bizottságból is kipenderítené egy Facebook-bejegyzés miatt Vajda Zoltánt.

Meglepő érveket húzott elő Budapest XVI. kerületének fideszes polgármestere egy minapi Facebook-bejegyzésében. Kovács Péter azt írja:

Magyarország ne legyen következmények nélküli ország. Ezt meg kell tenni, hogy legalább itt, szűkebb hazánkban megálljt parancsoljunk a kirekesztésnek, a gyűlölködésnek és a félelemkeltésnek, és hogy ne lehessen következmények nélküli hely a kerületünk.

Ezzel az eszmei megalapozással akarja Kovács az önkormányzat két legfontosabb bizottságából – a közbeszerzésiből és a pénzügyiből – kitenni a szűrét a kerület legaktívabb ellenzéki képviselőjének.

Vajda Zoltán hol gyanúsan drága önkormányzati projektre irányította a figyelmet, hol az elbaltázott, balesetveszélyes, csonttörő csúszdapark körüli önkormányzati felelőtlenséget tette szóvá, a 2018-as parlamenti választáson kis híján legyőzte a fideszes, akkori cégével feketefoglalkoztatással megbukott Szatmáry Kristófot, a tavalyi önkormányzati választáson pedig megnyerte a körzetét, és lett így egyéni képviselő. Vajda a polgármester lépésére reagáló Facebook-bejegyzésében azt rögzíti: a gazdasági bizottság tagjaként azon dolgozik, hogy véget vessenek „az önkormányzati ingatlanok átláthatatlan eladásának. (…) Vagy azoknak a furcsa közbeszerzéseknek, amelyek látszólag jogszerűek, mégis megmagyarázhatatlanul drágák vagy feleslegesek voltak. A kampányban azt is ígértem, újra kezdeményezem az önkormányzat vagyonának eladását szabályozó rendeletek haladéktalan átdolgozását, hogy megelőzhessük a lopást. Most úgy látszik, útban vagyok.”

Vajda Zoltán szórólapozás idején. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az ürügy

A polgármester és az önkormányzat fideszes többsége Vajdának egy pár héttel ezelőtti Facebook-bejegyzésén akadt ki. Abban Vajda az Orbán-rezsim kiszolgálóiról ír így:

A XVI. kerületben is számos olyan személyt ismerünk, akik az embertelen Orbán-rezsimet szolgálják gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással. Az önkormányzatban, a helyi propagandamédiában, az iskolákban és a föléjük ültetett vízfejekben, a kerületi kormányhivatalnál és egyéb kerületi intézményekben egyaránt találkozhatunk velük. Szerintem rezsimszolgák azok az értelmiségiek és vállalkozók is, akik csendben maradnak akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne bátor kiállásukra. (…) Rezsimszolga az is, aki e mellé az egyre inkább fasiszta jelleget öltő rendszer mellé jelöltként vagy nyilvános támogatóként odaáll. Egyszer majd nekik is el kell számolniuk lelkiismeretükkel és a cserbenhagyott, elárult néppel is. A változás Budapesten és országszerte is elkezdődött októberben, de nekünk itt helyben még sok dolgunk van, hogy fővárosunk e jobb sorsra érdemes kerületét felszabadítsuk. Addig is tartsuk azonban számon, hogy kik azok, akik pillanatnyi előnyökért, anyagi javakért, a számukra drogként ható hatalomért kiszolgálják ezt a rendszert, és semmilyen szinten ne vállaljunk velük közösséget a későbbiekben, amikor a rezsim bukása után „megtérnek”, és bizonygatják, hogy ők mindig is ellenállók voltak. És tartsuk számon azt a kevés számú tisztességes kivételt is, akinek tényleg nem volt más választása.

Vajda szavait a kerületi képviselő-testület fideszes többsége úgy értelmezi, a képviselő listázna. Kovács polgármester pedig Vajdát újabban a Lenin-fiúkhoz, illetve a náci haláltáborokba embereket begyűjtőkhöz hasonlítja.

Kirakójáték

Már el is készítette a polgármester azt a javaslatát, amellyel kipenderítenék Vajdát a gazdasági és a pénzügyi bizottságból is.

Sőt, mellette még egy ellenzéki, külsős tagot is kitenne a kormánypárti többség a pénzügyi bizottságból, az ellenzék pedig nem is jelölhetne mást a helyükre, mert a fideszes többség egyúttal a bizottsági tagok létszámát is csökkentené. A képviselő-testület szerdán veszi terítékre a polgármesteri javaslatot, a papírforma alapján nem lehet kétséges, hogy a kormánypárti többség elfogadja azt.

Ennek nyomán Vajda ugyan önkormányzati képviselő marad, de kikerül a két bizottságból, nem szavazhat azokban, így pedig lényegesen nehezebben ellenőrizheti majd a kormánypárti többséget.

Az ellenzéki oldalról a Momentum képviselője, Hollai Gábor kikelt a fideszes akció ellen. Mint írja, „Vajda Zoltán butaságot írt le egy Facebook-posztjában, de a lista szó nem szerepelt az ominózus posztban.”

Arra is felhívja a figyelmet a momentumos képviselő, hogy

egy ellenzéki képviselő bizottságból való eltávolításával Kovács Péter és a Fidesz egy olyan precedenst teremtene, amelynek alapján bármelyik ellenzéki képviselőt a mindenkori többség eltávolíthatna ellenőrző szerepéből, bármilyen mondvacsinált indokkal. A szerdai ülésre készült beterjesztés egyszerűen demokráciaellenes, mert lehetőséget ad a többségnek a hatalommal való visszaélésre. Ha túlhatalom alakul ki, és az ellenzéktől elveszi a mindenkori hatalom az ellenőrzés jogát, akkor könnyen eljutunk a kontroll nélküli hatalomhoz.

Hollai emlékeztet rá, hogy a választók hatalmazták fel Vajda Zoltánt, hogy képviselő legyen, így a választók akaratából nyílt arra lehetősége, hogy bizottsági tag legyen. „Ezt a felhatalmazást csak a választók vehetik el tőle. Kovács Péter és a Fidesz azonban gyáva ahhoz, hogy demokratikus úton a választók kezébe adja a döntést, helyette, hatalmával visszaélve, megmásítja a választók akaratát” – fogalmaz Hollai. Szerinte van korrekt módja a helyzet rendezésének: a fideszes többségnek – ha azt gondolják, méltatlan a képviselői munkára Vajda – akkor fel kell oszlatniuk a képviselő-testületet, és új választást kell kiírniuk. Csakhogy ehhez, érvel Hollai, a kormányoldal gyáva.

Kiemelt kép: Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere beszédet mond a Reformátorok tere és reformációs emlékmű alapkőletételén Budapesten. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik