Belföld

Sípcsonttörés, kificamodott térd a választás előtt átadott játszótéren

Komoly sérüléseket szenvedett több gyerek a csúszdákon. A polgármester szerint azonban nagyon jól sikerült a beruházás.

Öt percet voltunk a megnyitott játszótéren. A lányom lecsúszott az egyik csúszdán, és eltörött a sípcsontja. Azonnal bevittem az ügyeletes kórházba. Hat hét gipsz

– idézte fel annak a szombatnak a történéseit egy apa a 24.hu-nak. A frissen átadott, közel 400 millió forintból kialakított játszóteret a 10 év körüli lányával próbálták ki. (Ő és a lapunknak nyilatkozó többi szülő is neve elhallgatását kérte.) A férfi szerint lánya nem szeleburdi, sok hasonló csúszdán játszott már.

Két nappal az önkormányzati választások előtt, október 11-én pénteken délután, egy ünnepélyes megnyitó után vehették birtokba az új csúszdákat a főváros 16. kerületében a gyerekek. Már aznap sok sérülésről számoltak be helyi Facebook-fórumokon. Tucatnyian írtak fájdalmas, ám kevésbé súlyos sérülésekről (beütött könyök, térd), de vannak komolyabb esetek is.

Egy másik szülő például azt mesélte lapunknak, a lányának a térde sérült meg, az ügyeletes orvos egy hét fekvőgipszet rakatott rá, aztán a kontrollon derül ki, szerencsére nem annyira súlyos a helyzet. Egy hétig így is egy lábon ugrált a lány:

Most a hétvégén egy gyógytornász helyrepakolta a térdét. Még fáj neki, de már látszik a fény az alagút végén. Gondoltam, az önkormányzat nevére íratom a számlát a kezelés áráról.

Egy harmadik kislányról azt állították, fejsérüléssel kötött ki a Heim Pál kórházban, amely akkor ügyeletet látott el. Információnk szerint nem csak őt vitték be a szülei, de a hivatalos adatok nem rögzítik, melyik játszótéren történik egy-egy sérülés. Az érintettek elbeszéléseiben az a közös, hogy tudomásuk szerint több, az új csúszdákon megsérült gyerek kötött ki az ügyeleten azon a két napon. Volt, akinek a foga törött ki.

A polgármester szerint minden papír megvan, az átvételnél minden rendben volt

Erről mondta azt most Kovács Péter, a kerület újraválasztott, fideszes polgármestere a választás után egy héttel kitett videóban:

Nagyon jól sikerült a beruházás. (A Reformátorok terének második ütemét adták át, ez három csúszdát, néhány egyéb játszótéri játékot, több fát és egy mosdó- és elsősegélynyújtó-épületet takar – a szerk.) A csúszdákkal van némi baj, valószínűleg túl gyorsak, úgyhogy most kértem a kivitelezőt, hogy próbálják meg lassítani ezeket a csúszdákat. Természetesen minden TÜV-, meg minden papírja megvan, az átvételnél is minden rendben volt. De mivel kicsit gyorsra sikerült a csúszda – habár azt mondja a tervező is, meg a forgalmazó is, hogy ez egy fejlesztő játék, és a játékhoz az is hozzátartozik, hogy hogyan álljunk meg a végén, ez is a fejlesztés része –, de én úgy gondoltam, hogy ne kockáztassunk, akkor inkább próbáljuk lassítani azt a két csúszdát, amelyik olyan gyorsnak tűnik. Így most éppen dolgoznak rajta, hogy október 23-ra valami kisebb lassítót vagy nagyobb kanyart rakjanak bele.

  • Az első, tehát nyitási napon még nem zárták le a balesetveszélyes csúszdákat, az önkormányzat azt kommunikálta, hogy másnap felügyelet mellett engedik használni az eszközöket. Pénteken még olyan bejegyzést (a poszthoz fűzött egyik önkormányzati hozzászólást érdemes elolvasni) írt az önkormányzat, hogy „véleményünk szerint nem veszélyesek a csúszdák, ha megfelelően használják őket. Holnaptól rendes nyitvatartási idő lesz és folyamatos kontroll, hogy megbizonyosodjunk a csúszdák biztonságáról.”
  • Szombat délelőtt törött el az említett kislány sípcsontja, akkor hívták ki más lábsérülthöz a mentőket, az önkormányzat csak ez után záratott le két csúszdát a háromból.
  • Aztán múlt hét szerdán mindhármat lezárták, egy hétre.
Munkások a választások előtt két nappal átadott, de sok sérülést okozó, ezért pár napra rá lezárt csúszdáknál a XVI. kerületben a Reformátorok terénél. Fotó: Sopronyi Gyula/24.hu

A múlt szerdán éppen az egyik csúszda fele hiányzott, a másiknak a lábánál ástak a munkások. Egy helybéli mesélte, hogy aznap legalább háromszor szedték szét és rakták össze a munkások a csúszdákat.

A szülőket az is bosszantja, hogy ők írtak a gyerekek sérüléseiről arra a címre, amelyre az önkormányzat kérte, ám sokáig semmiféle reakció nem érkezett. Ami aztán végül szűk egy héttel később megjött, abban sincs sok köszönet: a válasz lényege, hogy minden rendben van a csúszdákkal.

Mi hiába keressük immár tíz napja az önkormányzatot, nem válaszolnak. Így arra sem, hogy az átadás előtt tesztelték-e a csúszdákat, azokat ki vette át, készült-e jegyzőkönyv.

Kiemelt kép: Reformátorok tere a XVI. kerületben. Balesetveszély és sérülések miatt már le is zártak két csúszdát a választások előtt átadott csúszdaparkban. Fotó: Sopronyi Gyula/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik