Belföld

Lábtörés után javították, de most is sérüléseket okoznak a választás előtt átadott csúszdák

Péter (a nevét megváltoztattuk) kétgyerekes apuka. Hallotta, hogy a XVI. kerületben, ahol lakik, az önkormányzati választás előtt két nappal nyitott egy játszótér, de arról is értesült, hogy a csúszdák balesetveszélyesek, pár óra alatt több sérülést okoztak gyereknek, volt, aki lábtörést is szenvedett, ezért egy nappal az átadás után a játszóteret megrendelő önkormányzat lezárta azokat. Arról is tudott Péter, hogy az önkormányzat az átépítés után október 23-ára ígérte újra megnyitni a csúszdákat. De biztos, ami biztos, rákérdezett aznap az önkormányzat Facebook-oldalán:

Akkor a mai (okt.23.) naptól használhatóak a csúszdák?

Jött is a válasz az önkormányzattól:

igen, lehet használni most már mind a három csúszdát.

Péter hitt az önkormányzatnak, elvitte gyerekeit a játszótérre. Majd másnap ezt írta:

Tegnap mi is voltunk két lányommal. Mindkettő megütötte magát. Sok síró gyerek volt! A jobb szélső csúszdán (indulás felől) történtek a sérülések.

De nem csak Péter gyerekei jártak így az állítólagos átépítés után. Egy október 25-i nyilvános Facebook-hozzászólás az önkormányzat oldalán:

Nem hinném, hogy lassabb lenne, ma is 2 gyerkőc úgy jött ki a csúszdából, nem bírt lábra állni, a térdét fájlalta (remélhetőleg max. rándulás és nem történt nagyobb baj). Az a nagy szerencsém, egyik gyerekem se akar lecsúszni ott.

Október 27-i hozzászólás ugyanott:

A mai napon is minden második gyerek fájdalmakkal, vagy sírva érkezett le, fejüket, lábukat vagy a hátukat, csípőjüket ütötték be a csúszdán belül. A gyerekek elmondása szerint nem az érkezéssel van a baj, hanem a kanyarokban verik össze magukat a gyorsaságtól. Nem biztonságos még mindig! Kedves Önkormányzat! A hiba még mindig fenn áll!!!

Szintén aznapról, egy másik nyilvános FB-oldalon ez áll a sérülést dokumentáló fotó alatt:

Tegnap 6 éves unokaöcsém is lement a csúszdán. Először és utoljára. A csúszda közepén van egy cikcakk, ez megdobta és beütötte az arcát. Aki ezeket a csúszdákat tervezte vagy jóváhagyta, az még nem látott gyereket. Senkinek nem javaslom a használatát. Be kellene zárni.

Egy harmadik, zárt, kerületi Facebook-csoportba is írt egy anyuka a 8 éves fia friss sérüléséről október 26-án: egy hatalmas lila folt fedte a gyerek könyökét: „Én nem hibáztatok senkit, a javítás után saját felelősségre csúsztak a gyerekek. Csak gondoltam, mutatom az eredményét, hogy ti ne járjatok így. Amikor lecsúszott még nem látszódott semmi, csak mondta, hogy beütötte, és fájt. Aztán mára már lilul rendesen.”

Erre az egyik hozzászóló megerősítette a rossz tapasztalatot, amit a csúszdák „javítása” után szerzett a gyereke.

Egy 9 évesnek is gyors… A fiam tegnap a középsőből jött ki sírva. A térde sérült meg, de szerencsére nem lett nagy baj.

A bejegyzést valamiért a csoport adminisztrátorai eltüntették. Ettől azonban jobbak nem lettek a csúszdák. Íme egy október 31-i bejegyzés:

„Ma a Reformatusok terén jártunk a csúszdaparkban. Az 5 és fél éves fiam (lentről nézve) a jobb oldalin csúszott. Sokat csúszdázik, ügyes, de nem vakmerő. A közepén, valószínűleg a kanyarban a lendület hasra fordította. Beverte a homlokát és felhasadt a szája. Iszonyat sebességgel vágódott ki a földre, a szájából folyt a vér. Rettenetesen megijedt. Felhívtam később az önkormányzatot, hogy tudják. Annyit mondtak, hogy a másik kettőt már újraépítették, csak ezt nem. Mert erre kevés panasz volt (???). De intézkednek.”

Fotó: Sopronyi Gyula / 24.hu

Az önkormányzat Facebook-oldalára tehát továbbra is érkeznek a panaszok, és az utolsó hozzászólás szerzője azt állítja, telefonált is az önkormányzathoz. Ugyanakkor immáron három hete nem válaszol lapunk egyetlen kérdésünkre sem Kovács Péter, a XVI. kerület újraválasztott, fideszes polgármestere, sem az önkormányzat jegyzője. Pedig hetente kerül fel az önkormányzat oldalára videó, amiben a polgármester megosztja gondolatait a lakossággal, és beszámol néhány ügyről. A sípcsonttörés és térdficam után pár nappal felkerült videóban jól sikerült beruházásként emlegette a polgármester a játszóteret, a legfrissebb videóban már szóba sem hozta. Nem úgy a kerület lapja, amely a játszótér megnyitásáról ódákat zengett, a problémák említése kimerült annyiban, hogy akadt egy kis zökkenő, és a csúszdák a legkisebbek számára kicsit gyorsnak bizonyultak.

A balesetveszélyes csúszdák ügye előkerült az új képviselőtestület múlt heti ülésén. Amikor Vajda Zoltán ellenzéki képviselő előhozta, visszaemlékezése szerint a polgármester azt mondta, hogy nem volt semmiféle kapkodás, állítása szerint a csúszdák már augusztusban elkészültek, szeptemberben tartották a tesztüzemet. És csak azért vártak október 11-ig az átadással, hogy a gyep megerősödhessen.

A rendőrség már nyomozást indított a sérülésveszélyes csúszdapark ügyében. Kovács Péter ugyanakkor azt mondta Vajda kérdésére, hogy őt nem kereste még a rendőrség.

Kiemelt kép: Sopronyi Gyula / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik