Belföld

Pótvizsgára küldenék Káslert, tantervestül

Az ellenzék az új alaptanterv visszavonására szólítja fel a kormányt. Az ezt követelő petíciót már több mint 11 ezren írták alá.

Szerintük a NAT-2020 szakmai egyeztetés nélkül, „illegalitásban” készült. A Tordai Bence (Párbeszéd), Arató Gergely (DK), Szél Bernadett (független), Hohn Krisztina (LMP) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) által jegyzett határozati javaslat pótvizsgára küldi Kásler Miklóst.

Az emberminiszternek nyilvánosságra kellene hoznia, kik és mennyi pénzt kaptak a 2018-as tervezetért, illetve a NAT-2020-ért.

Független szakértőkkel megvizsgáltatnia, miként vált be a NAT-2012, legalább két szakmai csoporttal kidolgoztatnia egy-egy tartalmi szabályozási koncepciót, hogy azok összevetésére építve valódi szakmai, társadalmi vita kezdődhessen. Csak ezt követően dönthetne a miniszter arról, milyen koncepció alapján kezdődjék el a NAT kidolgozása.

Az ellenzéki politikusok – megismételve a szakmai szervezetek korábbi bírálatait – azt írták, a NAT-2020 nem alaptanterv és nem is nemzeti. Szerintük a

frázispuffogtató magyarkodás nem segíti a hazafiságot; a szövegben megjelenik az alattvalóvá nevelés szándéka.

A bevezetőben esetlegesen megjelenő pedagógiailag korszerűnek vehető elveknek, céloknak a részletek gyakran ellentmondanak; a szeptemberi bevezetéshez nincs is idő. Indoklásuk szerint a NAT-2020 „a Fidesz múltba révedő, ötlettelen oktatáspolitikájának újabb kordokumentuma”, amit a pedagógiában kevésbé jártas közvéleménynek üres szólamokkal próbálnak „eladni”.

Kásler nem készült?

Emlékeztetnek rá, hogy az új előtt a miniszter

nem végezte el törvényben rögzített feladatát, nem vizsgáltatta meg az előző NAT (NAT-2012) beválását,

így az új kialakításához szükséges alapvető információk sem álltak rendelkezésre. Az új NAT kialakításának nem volt, de legalábbis – szakmai körökben – nem ismert a koncepciója. A 2017-ben Csépe Valéria akadémikus által összeállított koncepciónak a NAT 2020 nem felel meg. Bár a NAT-2020 átemelt a 2018. évi tervezetből pedagógiai szempontból korszerű, a szakmában szinte konszenzussal vállalt szövegrészeket, de alapvetően eltér a professzor nevével fémjelzett, 2018 augusztusában megismert tervezettől, annak szemléletével homlokegyenest ellentétes.

Mivel a NAT-2020 semmilyen szakmai, társadalmi egyeztetésen nem szerepelt, ezért kiadása jogilag is aggályos.

Akár a polgári engedetlenséget is bevethetik a tanárok az új Nat ellen
A Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban huszadrangúak az ideológiai problémák, sokkal súlyosabb gond, hogy az új Nat egy fércmunka, inkoherens, tanár- és diákellenes – állítják a leghangosabban tiltakozó tanárszervezetek vezetői. Páros interjú.

Az új alaptanterv elleni petíciót péntek óta egyébként már több mint 11 ezren írták alá.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik