Belföld

NAT 2020 – NEM! Petíciót indítottak  

A Magyartanárok Egyesületéhez, a Szépírók Társasága mellett több ezren csatlakoztak egyetlen nap alatt.

A Magyartanárok Egyesülete és a Szépírók Társasága várja azok csatlakozását, akik egyetértenek azzal, hogy az új Nemzeti alaptanterv se nem nemzeti, se nem alaptanterv, azt vissza kell vonni. Nem nemzeti, mert kirekeszti a gyerekek kétharmadát. Számukra, mennyisége miatt, a tananyag nem elsajátítható. Nem alaptanterv, mert a tanítást teljes részletességgel, nem csupán alapjaiban szabályozza.

Titkolják, kik készítették az új Nemzeti Alaptantervet
A Történelemtanárok Egylete szerint az új NAT visszalépés egy idejétmúlt metodika világába.

Az óraszám csökkentése mellett jelentősen bővíti a tananyagot, nem szolgálja a diákok személyiségfejlődését, boldogulásukat a munka világában. Mélyen gyerekellenes, elavult, elfogult.

A Fidesz szerint a NAT vállaltan hazafias, gyermekközpontú és 21. századi
A kormánypárt szerint az a cél, hogy a magyar diákok megismerjék a nemzeti kultúrájukat.

A szolgálólány meséje

Újra a politika szolgálólányává teszi a nevelést. Ezzel 40 évvel visszaveti az 1978-ban e szerepéből kiszabadult magyartanítást. Irodalomszemlélete nem konzervatív, hanem elmaradott.

Minden iránt érzéketlen, amit a pedagógiatudomány, a tantervelmélet, a szakmódszertan évtizedek alatt alkotott. Csak szavakban hirdet módszertani szabadságot, valójában a tananyaggal minden tanári mozgásteret beszűkít. Tudomást sem vesz a régiók, az iskolák és a tanulócsoportok különbségeiről.

Hiába keres, nem talál a jobboldal igazi írófejedelmet magának
A NAT irodalomszemléletét erőltetett kánonépítési szándék jellemzi, a kulturális jobboldal Wass Albertben és Herczeg Ferencben vélte megtalálni írófejedelmét, ezt viszont sokan megkérdőjelezik. Tényleg csak a halott szerző volna a jó szerző?

A tantervbe felvett szerzők, művek listáját tudományok kutatások nélkül bővítették, egy olyan kultúrharcos szemlélet alapján, amely

egy ideológiai üzenet kedvéért szétszakítja a nemzetet.

Bayer Zsolt üzen az új NAT ellen tiltakozó „pájdágógosznak”
A publicista arra figyelmeztet, érveik alapján, Kosztolányit sem taníthatnák. 

Így nem is lehet a nemzet egészének alaptanterve. Mint írták a kormány rendeletét azonnal vissza kell vonni, mert súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, mérgezi a közgondolkodást.

A petíciót 15 órája osztotta meg Facebook-oldalán a Magyartanárok Egyesülete, eddig (pénteken, 13 óráig) csaknem 2500-an tiltakoztak. 

Oktatási szakemberek ekézik az új Nemzeti Alaptantervet
Kertész Imre nem szerepel a tananyagban, és kortárs vagy mai szöveg sem, de Wass Albert munkássága igen. Egyetlen ideológiának rendeli alá az oktatást, nem pedig több értékrendet mutat be a NAT.

Kiemelt fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik