Belföld

Legkorábban 30 év múlva szabadulhat a demens nyugdíjassal végző dabasi rablógyilkos

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Budapest Környéki Törvényszék azt a férfit, aki halálra vert egy idős beteg asszonyt Dabason 2018 márciusában azért, hogy pénzt szerezzen és kifizesse a tartozásait. S. Bálint legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadon feltételesen.

S. Bálint albérletben élt a családjával Dabason. Több mint fél millió forint adósságot halmozott fel, ezért attól félt, hogy kirakják az élettársával az albérletből.

A férfi jól ismerte az egyedül élő, 70 éves Erzsébetet, aki rendkívül takarékos életet élt. Másfél évvel ezelőtt elhatározta, hogy úgy oldja meg anyagi nehézségeit, hogy kirabolja. A házban szembetalálkozott az asszonnyal, ököllel nekiesett és a fejét rugdosta, majd azt követelte tőle, árulja el, hol tartja a pénzét. Az összevert asszony végül elmondta, hogy a padláson lévő zsírosbödönben van a pénz.

A férfi egy rádiózsinórral és egy dróttal megkötözte a nő kezét, magához vette a padláson talált másfél millió forintot, és hazament. Az idős asszony holttestére a sógora és annak felesége talált rá másnap a mosogató előtt.

S. Bálint az asszonytól rabolt pénzből kifizette a tartozását, a fennmaradó 1 millió 140 ezer forintot azonban megtalálták nála a nyomozók. A bírósági vallomásában azt állította, hogy egy uzsorástól kérte kölcsön a pénzt, hogy el tudja jegyezni a párját. Azt bevallotta, hogy járt a házban és megkötözte a nőt, de azt végig tagadta, hogy megölte.

Amikor megütöttem, elesett és beverte a fejét. Leguggoltam, hogy megnézzem, mi van vele, mikor megfordultam, véletlenül belerúgtam a szék lábába, az pedig a néni fejére esett.

– mondta az ácsként dolgozó férfi, aki megbukott a hazugságvizsgálaton is.

A szakértők közel fél tucat rúgásnyomot találtak a nő bordáinál és 4-5 ütésnyomot a fején. S. Bálintra életfogytiglant kért perbeszédében az ügyész nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt.

A bíró egyetértett az ügyészi indítvánnyal és életfogytig tartó fegyházra ítélte S. Bálintot azzal, hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható csak szabadon feltételesen. A férfit emellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Az ügyész tudomásul vette, az elkövető  és védője azonban enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Fotó: a szerző felvétele

„A párom kezét akartam megkérni a pénzből” – mondta a dabasi rablógyilkos
Az áldozat fiát nem lepte meg, hogy a gyerekkori barátja végzett az édesanyjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik