Belföld

„A párom kezét akartam megkérni a pénzből” – mondta a dabasi rablógyilkos

Szerdán az áldozat fiának a meghallgatásával, a gyanúsított helyszíni vallomásának megtekintésével, valamint a tanúvallomásokkal folytatódott a Budapest Környéki Törvényszéken annak a férfinak a pere, aki agyonvert egy idős dabasi asszonyt azért, hogy pénzt szerezzen és kifizesse az adósságait.

S. Bálint albérletben élt a családjával Dabason. Építkezéseken dolgozott alkalmi munkásként, de a helyiek elmondása szerint többször is előfordult, hogy ellopott ezt-azt valakitől. Az ácsként, illetve segédmunkásként dolgozó férfi több mint fél millió forint adósságot halmozott fel, ezért attól félt, hogy kirakják az élettársával az albérletből.

S. Bálint jól ismerte az egyedül élő, 70 éves Erzsébetet, aki rendkívül takarékos életet élt. Mivel a fiával gyermekkorukban barátok voltak, ezért azt is tudta, hogy az idős asszony pénzt tart otthon. Elhatározta, hogy úgy oldja meg anyagi nehézségeit, hogy kirabolja. Tervét tavaly márciusban valósította meg. A házban szembetalálkozott az asszonnyal, ököllel nekiesett és a fejét rugdosta, majd azt követelte tőle, árulja el, hol tartja a pénzét. Az összevert asszony végül elmondta, hogy a padláson lévő zsírosbödönben van a pénz. A férfi egy rádiózsinórral és egy dróttal megkötözte a nő kezét, magához vette a padláson talált másfél millió forintot, és hazament.

Az idős asszony holttestére a sógora és a felesége talált rá másnap. „A mosogató előtt feküdt. Régebben előfordult, hogy ivott, ezért először azt hittem, hogy csak kiütötte magát. Rádiózsinór volt a lábán, de még akkor sem gondoltam semmi rosszra, mert úgy voltam vele, hogy biztosan rátekeredett. Aztán néztem a hasát, hogy lélegzik-e” – mondta vallomásában a megölt nő sógora.

S. Bálint az asszonytól rabolt pénzből kifizette a tartozását, a fennmaradó 1 millió 140 ezer forintot azonban megtalálták nála a nyomozók. A gyilkossággal vádolt férfi igencsak furcsa magyarázattal állt elő a mai tárgyaláson, amikor a zsebében megtalált pénz szóba került.

Uzsorástól kértem kölcsön a pénzt, hogy meg tudjam kérni a párom kezét. Havi hetvenezret kellett volna fizetnem nekik két évig

– monda, miután osztott-szorzott. Az állítólagos uzsorás nevét azonban a családja védelmére hivatkozva a bírónő többszöri kérése ellenére sem mondta meg.

A rendőrség a helyszínen rekonstruálta a történteket. S. Bálint a helyszíni vallomásban azt mondta, hogy nyitva volt a kertkapu, és a kulcs benne volt belülről a zárban, amikor bement. Elmondása szerint a bal keze tenyerével homlokon ütötte a nőt, aki ettől elesett. „Hallottam, ahogy koppan a feje. Ezt követően rátérdeltem és összekötöztem a lábát egy rádiózsinórral. Ki akartam menni az udvarra, de lépéseket hallottam és visszamentem a házba” – magyarázta S. Bálint, hozzátéve: többször is megnézte az idős nőt, nehogy meghaljon.

A szerző felvétele

A férfi ezt követően ismét kiment a házból, magához vett egy 70 centiméteres rozsdás drótot és megkötözte az asszony kezeit. Ezt követően eltette az asztalon talált 11 ezer forintot és benézett a szobákba, valamint a fürdőszobába. Mikor a bírónő megkérdezte, miként lehetséges, hogy csak azt az egy fiókot nyitotta ki, amiben az asszony pénztárcái voltak, azt felelte, hogy csak szerencséje volt.

S. Bálint azt állította, hogy mindössze 25 ezer forint körüli összeget vitt magával és fel sem ment a padlásra, ahonnan eltűnt a korábban említett másfél millió forint. Az asszony sérüléseit firtató kérdésre, így felelt:

Amikor megütöttem, elesett és beverte a fejét. Leguggoltam, hogy megnézzem, mi van vele, mikor megfordultam, véletlenül belerúgtam a szék lábába, az pedig a néni fejére esett

A vádlott által elmondottakat háromszor is megpróbálták rekonstruálni a nyomozók a helyszínen egy műanyag bábu és szék segítségével, de nem jártak sikerrel. A szakértők szerint jóval több sérülés volt az áldozaton annál, amit a férfi állít. Közel fél tucat rúgásnyomot találtak a nő bordáinál és 4-5 ütésnyomot a fején. S. Bálintra életfogytiglant kért az ügyész nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt.

Az áldozat fia rá sem nézett anyja gyilkosára, amikor behívták a tárgyalóterembe tanúként. Elmondta, hogy 2-3 héttel az édesanyja halála előtt találkozott utoljára S. Bálinttal.

Gyerekkori barátok voltunk, előfordult, hogy együtt mentünk szórakozni is. Amikor beszéltünk azt mondta, hogy elvált és összeköltözött valakivel. Hogy ne másnak adjam a pénzt, őt akartam megbízni azzal, hogy csinálja meg a tetőt, csak lemondta azzal, hogy megy a hasa. De szerintem ez csak egy indok volt, mert csinált már ilyet korábban is.

.

A szerző felvétele

A férfi elmondta még, hogy édesanyja az utóbbi időben feledékennyé vált, s egyre jobban kezdett leépülni szellemileg. Olyannyira, hogy előfordult, hogy százezer forint helyett egymilliót adott valakinek, mert elnézett egy nullát. Mikor szóba került, hogy mennyire lepődött meg, hogy a gyerekkori barátját gyanúsítják anyja megölésével, így felelt:

Nem lepődtem meg, hogy ő volt a tettes. Korábban megverte állítólag a nagymamáját is. Utána azt hallottam, hogy azért vált el, mert az anyósától és az apósától is pénzt követelt.

A tárgyalás végén a bírónő megkérdezte S. Bálintot, hogy nem akar-e a gyerekkori barátjának valamit mondani, netán bocsánatot kérni. A gyilkossággal vádolt férfi csak annyit válaszolt, hogy bocsánatot kér azért, hogy pofon ütötte az anyját. A neki háttal álló férfi azonban nem fordult meg, és egyetlen pillantást sem vetett rá. Elköszönt és párjával együtt szó nélkül elhagyta a bíróság épületét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik