Belföld

Székesfehérvár felajánl 10 ezer eurót Ausztráliának

Korunk talán egyik legnagyobb természeti katasztrófája zajlik jelenleg Ausztráliában, soha nem látott méretű és hevességű tüzek tombolnak 10,7 millió hektárnyi, vagyis körülbelül Magyarországnyi területen – írta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere csütörtöki Facebook-posztjában.

A városvezető szerin egy ilyen katasztrófa mind okaiban, mind következményeiben globális probléma, aminek a kezelése közösségek globális együttműködését és szolidaritását igényli.

Székesfehérvárnak szerepet kell vállalnia ebben, ha szükséges, akkor az országban vezető szerepet, ahogyan a Notre Dame leégése kapcsán is tettük. Városunk ezért 10 000 eurót ajánl fel az ausztrál államnak vagy egy általa megjelölt szervezetnek. Erről természetesen egyeztetni fogunk a canberrai magyar nagykövetséggel

– közölte Cser-Palkovics.

Mint írta, tisztában vannak vele, hogy a probléma nagyságrendje messze túlmutat a felajánlásuk méretén, és azzal is, hogy Ausztrália gazdag és önállóan cselekedni képes nemzet.

Azonban a probléma nagysága nem indok a tétlenségre, hiszen amíg egy földi légkörben, ökoszisztémában élünk, addig a probléma nem egy nemzetállamé, hanem mindannyiunké, éljünk a világ bármely pontján

– írta.

Az ausztráliai tűzvész semmi ahhoz képest, ami ránk vár
Egyre gyakrabban alakulnak ki extrém tűzvészek, a helyzet pedig a jövőben még rosszabb lesz.

Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik