Belföld

Fideszes politológus a belső kritikákról: Navracsics és Lázár teljes tévedésben van

Bár manapság is jelentős rendszerkritikát fogalmazok meg, úgy látom: a most megszólaló belső kritikusok analitikában a politikai bulvár szintjét sem érik el

mondja Zárug Péter Farkas egyetemi oktató, politológus és a Fidesz miskolci kampányfőnöke a valaszonline-nak adott interjújában. Megállapításával az elmúlt hetek, kormánypárton belüli reflexiókra utalt.

Mi is többször írtunk róla, hogy közvetve és közvetlenül is kerültek a nyilvánosságba olyan fideszes politikusi vélemények, amelyek a kormánypárt közelmúltbeli politikáját kritizálták. Ilyen volt Stumpf István, Lázár János és Navracsics Tibor megszólalása, erről a rég nem látott helyzetről, hogy tudniillik a Fideszen belül törésvonalak alakultak ki, Török Gábor is beszélt részletesen.

Török Gábor: Nem biztos, hogy Orbán három év múlva is meghatározó szereplő lesz
A politológust elképeszti, hogy a Fideszben sokan úgy vélik, már el is bukták a 2022-es választást.

De vissza Zárughoz!

Amikor megkérdezik tőle, hogy egész pontosan kikre gondol, a vállaltan kormánypárti elemző nem kertel:

Több óvatosan bíráló bértollnokra, de mondjuk Lázár Jánosra, Navracsics Tiborra is. Kritikájuk alapja, hogy a Fidesz nem a valóságra reagál. Ez abszolút téves alapállás, és nem is fejti meg a Fidesz és Orbán Viktor problémáját. Sőt, elfedi azt. Merthogy épp a miniszterelnök az, aki reagál az ország és a világ dolgaira. Nézzük csak meg a múlt heti sajtótájékoztatóját! Aki azt a három órát végignézi, nem állíthatja, hogy Orbán Viktor ne tudna a valóságra reagálni.

Ezután jön egy érdekes gondolat arról, hogy Zárug szerint már vannak olyan folyamatok Magyarországon, amelyeket a Fidesz nem tud kontrollálni.

Hogy érthető legyek: Mészáros Lőrinc már nem lehet ismeretlen kisvállalkozó, és valószínűleg már nem lesz szegényebb sem. A benne testet öltő jelenséget már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Szükségszerűként alakítja a politikát. Azok az elemek, amelyek meghatározzák a Fidesz körüli világot, egyre inkább ilyenek. Ez márpedig azért fontos, mert megköti a cselekvő kezét. A visszafordítható, reverzibilis ügyekre lehet reagálni és lehet jól reagálni. Orbán Viktor ezekre jól is reagált szinte mindig. Internetadó, vasárnapi boltzár, olimpiai népszavazás… Mindegyikről azt hitte az ellenzék, hogy az hozza majd el a fordulópontot, aztán egyik sem hozta – a kormányfő időben képes volt korrigálni, ma már senki sem emlékszik ezekre az ügyekre. Mészáros Lőrincet és helyi mutációit viszont már úgy tűnik, nem lehet korrigálni. Ahogy az országos politika bizonyos negatív szereplőit sem. Ezek az ügyek és személyek szükségszerű cselekvéssorba hajtják a Fideszt és a miniszterelnököt. Aki tehát látja és érti a valóságot – csakhogy annak bizonyos részei már megváltoztathatatlanok számára is.

Arról is beszél Zárug, hogy szerinte a jövőben mi lehet igazán előnyös a kormánypártra nézve:

jöhet valami tartalmi fordulat, amely után a kérdés nem az lesz, ami ma.

– Mi ma a kérdés?

– Az, hogy Fidesz vagy nem Fidesz. Ez ma színtisztán így fogalmazódik meg. Ha sikerül átírni valami másra, mondjuk migráció áll szemben a migráció megakadályozásával, vagy fekete a fehérrel, az felboríthatja az összes mai számítást, újra előnyös helyzetbe hozhatja a kormánypártot.

Ezentúl még azt is mondja:

  • A papagájszerű alkalmatlanozás elhibázott volt Karácsony Gergellyel szemben is.
  • Korábban valóban működött a toposz, hogy van itt az ellenzék, amely láthatóan egy buszt sem tudna elvezetni, vele szemben pedig van a kormányozni képes Fidesz, amely ha nem is tökéletes, de mégiscsak az egyetlen alkalmas formáció. Amíg megvolt a centrális erőtér, azaz jobbról és balról is volt ellenzéke a kormánypártnak, fenn lehetett tartani ezt a képzetet. Csakhogy az önkormányzati választáson alkalmas terep és jogi lehetőség volt arra, hogy az ellenzék megszüntesse ezt a helyzetet.

Kiemelt kép: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Zárug Péter Farkas politológus figyeli Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke sajtótájékoztatóját a kisebbségi szervezet budapesti székházában 2012. július 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik