Belföld

Új tantárgyat vezetnek be szeptemberben, Aga­tha Christie is helyet kap a Nemzeti alaptantervben

Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) – tudta meg a Magyar Nemzet.

Bekerült a tantervbe továbbá Kecskeméti Vég Mihály, Kittenberger Kálmán, Gyóni Géza, Széchenyi Zsigmond, valamint Kós Károly és Romhányi József munkássága is, de megjelenik a kínálatban Jókai Mórtól A nagy­enyedi két fűzfa című elbeszélés, Mikszáth Kálmántól pedig három művet is bevettek.

A lap szerint biztosan bevezetik az informatika- és technikatananyag összeolvadásával létrejövő új tantárgyat, a technológia és tervezést. Ez lényegé­ben a jelenlegi technika, illetve informatika tárgyak modernebb szemléletű, továbbfejlesztett összeolvadása.

Újdonság az is, hogy a korábbi 35 helyett hetente legfeljebb 34 órája lehet a diá­koknak még a középiskola legfelső évfolyamán is.

Eltűnik a mozgóképkultúra és médiaismeret is, ami korábban a középiskolában önálló tárgyként is létezett, de mostantól a tudatos médiahasználattal kapcsolatos kompetenciák erősítése átszövi a tantárgyakat, ezeket az ismereteket nem elszigetelten fogják tanulni a diákok.

A lap emlékeztet, a 2020 szeptemberétől induló módosításokon 2017-ben kezdtek el dolgozni Csépe Valéria agykutató vezetésével és több száz szakértő bevonásával.

„Mindenki Az éhezők viadalát olvasta a pad alatt. Gondoltam, akkor tegyük a pad fölé”
60. évfordulóját ünnepli a Radnóti Gimnázium. Interjú Schiller Mariann vezetőtanárral – szabadságról, szupererőről, szekértáborokról.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik